Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλη ηλεκτρoνική απάτη με τραπεζικούς λογαριασμούς

Περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ είχαν «σηκώσει» από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών τα μέλη μιας σπείρας που διοργάνωνε ηλεκτρονικές απάτες στη Βρετανία.
Η Σκότλαντ Γιαρντ συνέλαβε 19 άτομα που φέρονται να έχουν παραβιάσει τους λογαριασμούς e-banking χιλιάδων ανθρώπων, αποσπώντας τεράστια χρηματικά ποσά.
Η επιχείρηση του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της... Σκότλαντ Γιαρντ έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες σπίτια σε όλο το Λονδίνο και συνέλαβαν τους υπόπτους, που πιστεύεται ότι είχαν προλάβει να κλέψουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια λίρες (7.060.000 ευρώ) τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πρόκειται -σύμφωνα με την αστυνομία- για διεθνές κύκλωμα «κυβερνο-εγκληματιών», που χρησιμοποιούσε κακόβουλο λογισμικό για να υποκλέψει τους κωδικούς e-banking από τους υπολογιστές των χρηστών.

Οι συλληφθέντες, 15 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, είναι ηλικίας από 23 έως 47 ετών και κρατούνται σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα του Λονδίνου.

Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της παραβίαση της νομοθεσίας για το Ίντερνετ. Δύο από τους κρατούμενους κατηγορούνται επίσης για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου.

Πώς δρούσαν

Η αστυνομία εκτιμά ότι πιθανότατα χιλιάδες υπολογιστές παραβιάστηκαν από τα μέλη της σπείρας, τα οποία χρησιμοποιούσαν ένα πρόγραμμα, γνωστό ως «Δούρειος Ίππος» (trojan), με την κωδική ονομασία «Δίας».

Το trojan είναι κακόβουλο λογισμικό που εμφανίζεται στο χρήστη ως μια συνηθισμένη εφαρμογή. Μόλις εγκατασταθεί στον υπολογιστή, αρχίζει να συγκεντρώνει κρυφά πληροφορίες (κωδικούς, αριθμούς καρτών κ.λπ.), τις οποίες διοχετεύει αυτόματα στον δημιουργό του λογισμικού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, τα μέλη της σπείρας είχαν συλλέξει δεδομένα που αφορούσαν σε λογαριασμούς πολλών μεγάλων τραπεζών. Μόλις οι απατεώνες συγκέντρωναν τα στοιχεία, έμπαιναν μέσα στους λογαριασμούς, «σήκωναν» τεράστια χρηματικά ποσά και τα μετέφεραν ηλεκτρονικά σε λογαριασμούς που είχαν ανοίξει αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών της Σκότλαντ Γιαρντ, Τέρι Γουίλσον, δήλωσε ότι το συνολικό ποσό που υπεξαίρεσε η σπείρα «ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά» όσο προχωρά η αστυνομική έρευνα.

«Πιστεύουμε ότι σταματήσαμε τη δράση ενός εξαιρετικά οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, το οποίο χρησιμοποιούσε εξελιγμένες μεθόδους για να αντλήσει μεγάλα ποσά σε μετρητά από τους λογαριασμούς πολλών ανυποψίαστων πολιτών, προκαλώντας τους τεράστια αναστάτωση και σημαντική οικονομική ζημία – την οποία, ασφαλώς, οι τράπεζες έπρεπε να καλύψουν, με σημαντικό κόστος για την οικονομία».

Προστατέψτε τις ηλεκτρονικές σας κινήσεις

«Οι πελάτες e-banking πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν είναι ενημερωμένα. Πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε ασυνήθιστη ενέργεια τους ζητηθεί να κάνουν, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθούν», δήλωσε ο αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ.

«Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και η εκπαίδευση θα κάνει δυσκολότερο να τεθούν σε κίνδυνο τα προσωπικών δεδομένων και την πραγματοποίηση τέτοιων ειδών απάτης», πρόσθεσε ο κ. Γουίλσον.

Στην αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν η «Εικονική Ομάδα Δράσης» της αστυνομίας, ειδικοί στους υπολογιστές και στελέχη των τραπεζών.

πηγη:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails