Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα

Ενας στρατιώτης νεκρός.

Ενας νοτιοκρεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, οι τρεις πολύ σοβαρά.
Η Β. Κορέα εξαπέλυσε επίθεση με οβίδες σήμερα το πρωί εναντίον του νησιού της Ν. Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Από τον βομβαρδισμό έχουν καταρρεύσει κτίρια και εκτός από τους στρατιώτες και... πολίτες έχουν τραυματισθεί.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η απάντηση στα πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας πρέπεί να είναι σκληρή , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Στο νησί, το οποίο έχει 1.300 κατοίκους, βρίσκεται νοτιοκορεατικό στρατιωτικό απόσπασμα: "Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά", δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, περίπου πενήντα οβίδες έπεσαν στο νησί. "Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας", είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Η νοτιοκορεατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το νησί, από όπου υψωνονται στήλες καπνού.

Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails