Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Πόλεμος προ των πυλών-Μεγάλη γεωργιανή επιχείρηση στη Νότια Οσετία, η Ρωσία ετοιμάζει «απάντηση»

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στη Νότια Οσετία εξαπέλυσε η Γεωργία. Υπό πολιορκία η πρωτεύουσα Τσχινβάλι. Τρίωρη διορία στους αμάχους να την εγκαταλείψουν. Η Μόσχα μιλά για νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ενώ η Τιφλίδα καταγγέλλει ρωσικούς βομβαρδισμούς σε γεωργιανό έδαφος.
Η Γεωργία ανακοίνωσε τρίωρη κατάπαυση του πυρός για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Νωρίτερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» ώστε να περάσουν ασθενοφόρα για την παραλαβή τραυματισμένων πολιτών.
«Ανησυχούμε πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στους διαδρόμους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση
Οι γεωργιανές δυνάμεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με στρατό, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη και περιοδικούς βομβαρδισμούς από πυροβολικό. Αφορμή, όπως αναφέρουν, ο βομβαρδισμός γεωργιανών χωριών από αυτονομιστές της αποσχιθείσας περιοχής.
Toυλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από γεωργιανά αεροσκάφη SU-25, ενώ οι καταγγελίες υπήρξαν για επίθεση εναντίον ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που κατευθύνονταν στο Τσχινβάλι από τη Βόρειο Οσετία.
Η Γεωργία ξεκαθάρισε ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί «μία διαρκής ειρήνη» και μόνο κατόπιν θα προχωρήσει σε «διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».
Μεγάλο τμήμα του εδάφους της Νότιας Οσετίας και τουλάχιστον 11 χωριά έχουν καταληφθεί από γεωργιανές δυνάμεις.
Το Τσχινβάλι βρίσκονταν από νωρίς το πρωί υπό πολιορκία και τελικώς οι γεωργιανές δυνάμεις εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε αργότερα ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης «απελευθερώθηκε».
Εντούτοις, ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουάρντ Κακόιτα διέψευσε τις δηλώσεις αυτές, διαβεβαιώνοντας από ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι «ελέγχουμε πλήρως την πρωτεύουσά μας». Εντούτοις, επιβεβαίωσε ότι «μάχες γίνονται γύρω από το Τσχινβάλι».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τεϊμουράζ Μαμσούροφ, προέδρου της Βόρειας Οσετίας, η οποία είναι μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη, βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο κ. Μαμσούροφ.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται στο χωριό Ντζάβα κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου κατευθύνονται 40 οχήματα μεταφέροντας εφόδια και με σκοπό να απομακρύνουν αμάχους. Αλλα 100 λεωφορεία είναι έτοιμα να κινηθούν όταν δοθεί σχετική εντολή, ενώ όπως υπολογίζεται έως τώρα έχουν μεταφερθεί σε ιδρύματα και νοσοκομεία της Βόρειας Οσετίας περισσότεροι από 1.600 άμαχοι –κυρίως παιδιά.
Ρωσική «απάντηση»
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι θα προστατευθούν οι πολίτες και τα μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στη Νότια Οσετία. «Η γεωργιανή ηγεσία έχει εμπλακεί σε μια βρώμικη περιπέτεια» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.«Το αίμα που χύθηκε στη Νότια Οσετία θα το χρεωθούν αυτοί οι άνθρωποι και οι συνεργάτες τους. Δεν θα επιτρέψουμε να πάθουν κάτι οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις και οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» προστίθεται.Θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα μεταφέροντας βαρύ στρατιωτικό οπλισμό εισέρχονται στην αποσχισθείσα Νότια Οσετία μέσω της σήραγγας Ρόκι από τη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος Γεωργιανός αξιωματούχος ασφαλείας.«Οι υπηρεσίες μας δεν εντόπισαν κάποιες τακτικές ρωσικές δυνάμεις, αλλά βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα να έρχονται μέσω της σήραγγας» δήλωσε ο Κάκχα Λαμάϊα στο Reuters.
Νωρίτερα, η διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, τα οποία σταθμεύουν στο Τσχινβάλι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ειρηνευτική διαδικασία, που η Τιφλίδα χαρακτήρισε «νεκρή», ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πυρά από γεωργιανές δυνάμεις.
Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι «αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες», μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν στη Νότια Οσετία από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς. Αλλες πληροφορίες από μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες.
Γεωργιανός υπουργός είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν ότι ότι η κυβέρνησή του ερευνά την πληροφορία για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε γεωργιανό έδαφος, τονίζοντας ότι «εάν είναι αλήθεια, έχουμε να κάνουμε με απολύτως κατηγορίας εξέλιξη των γεγονότων και ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια».
Η πληροφορία ανέφερε ότι δύο ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας και βομβάρδισαν δύο τοποθεσίες. Αλλά και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μίλησε για «μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας» και κάλεσε τη Μόσχα «να σταματήσει να βομβαρδίζει τις ειρηνικές πόλεις της Γεωργίας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξετάζει «αριθμό έκτακτων μέτρων για την επιστροφή της Νότιας Οσετίας σε ειρηνικό κανάλι, την υπεράσπιση του αμάχου πληθυσμού, βάσει της ειρηνευτικής δικαιοδοσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και την προστασία των Ρώσων πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».
«Η Ρωσία θα προστατεύσει τους συμπατριώτες της στο Νότια Οσετία», φέρεται να δήλωσε και ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Γκριζλόφ.
Στο Κρεμλίνο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προεδρεύσει ο Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Πεκίνο ότι οι «επιθετικές κινήσεις της Γεωργίας» θα έχουν «μία απάντηση» από τη ρωσική πλευρά.
Παράλληλα, όλα τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εθελοντές από τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία έχει επίσης αποσχιστεί από τη Γεωργία, καθώς και κοζάκοι από το ρωσικό Νότο κατευθύνονται στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα της Νότιας Οσετίας.
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails