Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Πολεμική αναμέτρηση Γεωργίας - Ρωσίας την ώρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων---Ανάφλεξη στη Νότια Οσετία

Ιαχές πολέμου ξέσπασαν στον Καύκασο την ώρα που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ρωσικά τεθωρακισμένα εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας μετά τη γεωργιανή επιχείρηση ανακατάληψης της αποσχισθείσας επαρχίας. Νεκροί, βομβαρδισμοί και καταρρίψεις αεροσκαφών και ρωσικοί υπαινιγμοί για εθνοκάθαρση...
Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και οι πληροφορίες που φθάνουν από τις δύο πλευρές αντικρουόμενες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε σε δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.
Πληροφορίες από Ρώσους αξιωματικούς κάνουν για λόγο για βομβαρδισμό των γεωργιανών θέσεων μέσα και γύρω στο Τσχινβάλι από τις ρωσικές δυνάμεις που είναι στην περιοχή, σε μία άμεση αντιπαράθεση των δύο χωρών. «Στο εξής, τα πυρά στη ζώνη των ρωσικών στρατευμάτων θα αποκρούονται», δήλωσε ο Ρώσος συνταγματάρχης Ιγκόρ Κονασενκοφ, διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Οσετία.
Ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι δήλωσε ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα και έκανε λόγο για «γενοκτονία» μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax. Αργότερα, σε νεότερες δηλώσεις, ανέβασε την εκτίμησή και μίλησε για 1.400 νεκρούς. Οσέτιος υπουργός σε δηλώσεις τους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria έκανε λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς κατά τους βομβαριδισμούς της περασμένης νύχτας στο Τσχινβάλι που έχει υποστεί σοβαρή ζημιές.
Η Γεωργία εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με άρματα μάχης και περιοδικούς βομβαρδισμούς, για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας. Η πρωτεύουσα Τσχινβάλι τέθηκε υπό πολιορκία και δόθηκε ολιγόωρη διορία στους αμάχους να την εγκαταλείψουν.
Εν μέσω συγκρούσεων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» ώστε να περάσουν ασθενοφόρα για την παραλαβή τραυματισμένων πολιτών. Αλεπάλληλες αγωνιώδεις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση του πυρός απηύθυνε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Όμως, μετά από μπαράζ εκατέρωθεν προειδοποιήσεων, η σύγκρουση κορυφώθηκε ακριβώς τη στιγμή που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπό το βάρος της δραματικής κατάστασης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ζήτησε να γίνει σεβαστή.
Ρωσικά τανκς στη Νότια Οσετία
Η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα στη Νότια Οσετία, διαμηνύοντας -διά στόματος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ- ότι θα υπερασπίσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της και τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας, την οποία στηρίζει ανέκαθεν από τη ντε φάκτο απόσχισή της στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι δυνάμεις προελαύνουν στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι.
Από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοινώθηκε ότι απεστάλησαν στη Νότια Οσετία ενισχύσεις για τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα, τα οποία «θα βοηθήσουν στον τερματισμό της αιματοχυσίας». Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς στη Ν.Οσετία έχουν σκοτωθεί 10 άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων και 30 έχουν τραυματιστεί.
Ταυτόχρονα, οι Γεωργιανοί ανέφεραν ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση Μαρνεούλι 40 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Γεωργιανοί στρατιώτες. Βομβαρδίστηκε επίσης και η βάση Βαζιάνι, 25 χιλιομέτρων από την Τιφλίδα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Καταστράφηκαν ακόμα μαχητικά αεροσκάφη της Γεωργίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις της χώρας κατέρριψαν τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επάνω από γεωργιανό έδαφος. Περαιτέρω πληροφορίες δεν δόθηκαν. Ανάλογη ανακοίνωση που είχε κάνει η Γεωργία προ ωρών διαψεύστηκε από τη Ρωσία.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Γεωργία θα αποσύρει περίπου 1.000 στρατιώτες της από το Ιράκ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της στην Οσετία. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς φίλους μας εντός των ημερών γιατί βιώνουμε την ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε στο Reuters o Κάχα Λομάια, επικεφαλής του γεωργιανού Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Γεωργία έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 2.000 στρατιώτες στο Ιράκ και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αποστολή μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει πληροφορίες για εθνοκάθαρση σε χωριά της Νότιας Οσετίας. «Έχουμε πληροφορίες για πολιτική εθνοκάθαρσης σε χωριά της Νότιας Οσετίας, ο αριθμός των προσφύγων ανεβαίνει, ο πανικός αυξάνεται και άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν» ανέφερε.
Ταυτόχρονα, ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι έκανε λόγο για «γενοκτονία».
«Η Ρωσία κάνει πόλεμο» λέει ο Σαακασβίλι και κοιτά προς τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η χώρα «δέχεται επίθεση» και στράφηκε στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν πρόκειται πια για θέμα της Γεωργίας. Είναι της Αμερικής, των αρχών της. Είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ελευθερία και τώρα τελεί υπό επίθεση. Η Ρωσία κάνει πόλεμο στην επικράτειά μας» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο CNN.
«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας στο ίδιο μας το έδαφος και εμείς βρισκόμαστε σε θέση αυτοάμυνας έναντι ενός μεγάλου και ισχυρού γείτονα» προσέθεσε ο Σαακασβίλι και παρομοίασε την είσοδο των ρωσικών αρμάτων μάχης στη Γεωργία με εκείνη των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν το 1979 και των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία το 1968.
«Εκατόν πενήντα ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα έχουν εισέλθει στη Νότια Οσετία» είχε δηλώσει ο Σαακασβίλι σε προγενέστερη συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται για ξεκάθαρη εισβολή στο έδαφος άλλης χώρας. Έχουμε ρωσικά τεθωρακισμένα στο έδαφός μας, πολεμικά αεριωθούμενα πάνω από το έδαφός μας μέρα μεσημέρι» δήλωσε.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία παραμείνει ατιμώρητη μετά την επίθεσή της κατά της χώρας του, «ολόκληρος ο κόσμος θα έχει προβλήματα».
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails