Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

11 Σεπτεμβρίου: 7 χρόνια μετά.... το χρονικο των επιθεσεων...

Στο σημείο μηδέν, στις 8.45 τοπική ώρα, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Εφτά χρόνια μετά, συγγενείς και φίλοι τιμούν τη μνήμη των 2.974 ανθρώπων, που χάθηκαν την ημέρα εκείνη, κατά την επίθεση των δύο αεροσκαφών στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Πεντάγωνο, όπου έπεσε το τρίτο αεροπλάνο, αλλά και στην Πενσυλβάνια στο σημείο, όπου κατέπεσε το τέταρτο αεροσκάφος, το οποιο κατευθυνόταν στην Ουάσιγκτον.
Στο σημείο παραβρίσκονται οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακ Κέιν, οι οποίοι με κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν, πως η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης και πως σε αυτή δεν χωρούν πολιτικές αντιπαλότητες. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τους παρακάλεσε να μη βγάλουν λόγο την ώρα της τελετής.
Στις 8.45 ο Τζορτζ Μπους μαζί με τη σύζυγό του και τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέινι, θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στο προαύλιο του Λευκού Οίκου για τα θύματα των επιθέσεων και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Πεντάγωνο όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη των 184 θυμάτων του.
Φέτος η προσοχή δίνεται στην εκπαίδευση των νέων ως προς την απειλή της τρομοκρατίας, αλλά και στη μάχη που δίνουν καθημερινά οι συγγενείς των θυμάτων για να ξεπεράσουν την τραγική απώλεια. Στα σχολεία γίνονται ειδικά μαθήματα, ενώ προβάλλονται ντοκιμαντέρ από τα γεγονότα της ημέρας εκείνης.
Στο Σημείο Μηδέν δημιουργείται μνημείο για τα θύματα, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή κατασκευής του.
Το χρονικό των επιθέσεων
Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, 19 αεροπειρατές πήραν τον έλεγχο τεσσάρων αεροσκαφών που είχαν προορισμό το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, ξεκινώντας από τη Βοστώνη, το Νιούαρκ και την Ουάσινγκτον. Το πρώτο αεροπλάνο χτύπησε τον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Λίγα λεπτά αργότερα δεύτερο αεροπλάνο, χτυπάει και το νότιο. Η σύγκρουση αποτυπώνεται στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν συνδεθεί ζωντανά με το σημείο για την πρώτη επίθεση. Οι πύργοι καίγονταν για περισσότερο από μία ώρα, η τηλεόραση δείχνει σκηνές από ανθρώπους που πηδούν από τα παράθυρα. Ένας – ένας οι Πύργοι καταρρέουν. Χιλιάδες άνθρωποι θάβονται κάτω από τα συντρίμμια.
Σχεδόν μία ώρα αργότερα τρίτο αεροπλάνο πέφτει στο Πεντάγωνο, ενώ η τέταρτη πτήση που όπως λέγεται κατευθυνόταν προς το Λευκό Οίκο χάνεται από τα ραντάρ. Το αεροπλάνο κατέπεσε στο Σάνκσβιλ στην Πενσυλβανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επιβάτες επιτέθηκαν στους τρομοκράτες και έριξαν μόνοι τους το αεροπλάνο της πτήσης 93.
Στη Νέα Υόρκη σκοτώθηκαν 2700 άτομα, μεταξύ των οποίων και 300 πυροσβέστες και αστυνομικοί, που παγιδεύτηκαν μέσα στους Πύργους όταν αυτοί κατάρρευσαν. Στο Πεντάγωνο άλλοι 184, ενώ ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται και θεωρούνται πλέον νεκροί.
Ένα μήνα αργότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν στην προσπάθειά τους για εξουδετέρωση της Αλ Κάιντα και του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν.
πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails