Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Προς τις ΗΠΑ κινείται σημαντικά ενισχυμένος ο κυκλώνας Αικ,Κατευθύνεται προς το Τέξας

Έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα Αικ που αναμένεται στις ακτές των ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας δηλώνουν οι Αρχές των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ.
Αφού πέρασε από την Κούβα, όπου προκάλεσε σοβαρές ζημιές και τέσσερις θανάτους, ο Αικ ενισχύθηκε εκ νέου σε κυκλώνα κατηγορίας 2 και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, αφού διασχίσει τον Κόλπο του Μεξικού. Οι μετεωρολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στην κατηγορία 4.
Ο Αικ προκαλεί ανέμους ταχύτητας 155 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εν αναμονή του Αικ που θα φτάσει το Σάββατο. Την ίδια ώρα έχουν σταματήσει τα δύο τρίτα της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Το πέρασμα του ΑΙΚ έχει προκαλέσει 70 θανάτους, που έρχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες άλλους που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι κυκλώνες των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Συνολικά το κόστος των καταστροφών μόνο στην Κούβα ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, υπολογίζει ο ΟΗΕ και προσθέτει ότι για την Αϊτή υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι καταστροφές σε νησιά της Καραϊβικής είναι ανυπολόγιστές, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες όπως η Αϊτή όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί έιναι παιδιά- ζουν σε προσωρινά καταλύματα.
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails