Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Αύξηση 500% των χρηστών ηρωίνης μέσα σε 28 χρόνια ...Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αύξηση του αριθμού χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα.

Πενήντα φορές περισσότεροι είναι σήμερα οι χρήστες ηρωίνης στη χώρα μας σε σύγκριση με το 1980. Συγκεκριμένα ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα ανέρχεται στις 100.000 ενώ το 1980 ήταν μόνο 2.000. Από αυτούς ένας στους πέντε είναι στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτά επισημαίνει η πρόεδρος τους Παραρτήματος Θεσσαλονίκης τους Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας παιδίατρος-αναπληρώτρια διευθύντρια ΕΣΥ Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόγιου σε ανακοίνωσή της με θέμα τα ναρκωτικά στη Βόρεια Ελλάδα την οποία θα παρουσιάσει σε συνέδριο με θέμα «Η κοινωνική παιδιατρική στην Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί 27-28 Σεπτεμβρίου στην Καλαμπάκα και τη Δεσκάτη.
Όσον αφορά τους θανάτους από ναρκωτικά η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου υπογραμμίζει ότι δύο χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα στο διάστημα από το 2000 έως το 2008 ενώ ο ετήσιος αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 250, εκ των οποίων το 47,8% στην Αθήνα και το 21,7% στη Θεσσαλονίκη.
Ανησυχητική είναι η συνεχής εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών. «Εκείνο που προκαλεί πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές είναι το khat, το οποίο είναι παράγωγο θαμνώδους φυτού που ευδοκιμεί στην Αφρική, συνήθως ανάμεσα στις φυτείες καπνού, προκαλεί διέγερση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και επιδρά όπως οι αμφεταμίνες. Το 2007 πέρασε από τη Θεσσαλονίκη ένας τόνος ηρωίνης και από αυτόν έπεσε στην αντίληψη της αστυνομίας μόνο το 10%. Συνολικά στις πιάτσες ναρκωτικών κυκλοφόρησαν περίπου 3 τόνοι ηρωίνης» προσθέτει η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι στη Βόρεια Ελλάδα η ανυπαρξία υποδομών απεξάρτησης αποτελεί τον βασικό παράγοντα ανόδου των θανάτων στις μικρές ηλικίες και αναφέρει χαρακτηριστικά το θάνατο 14χρονης από ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία.
Ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 72 αναγνωρισμένα θεραπευτικά προγράμματα 2 ταχυτήτων (στεγνά και υποκατάστασης) δεν υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα για εξαρτημένους. «Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι χωρίς τοξικολογικό εργαστήριο και οι εξετάσεις γίνονται εξ αποκλεισμού δηλαδή με ερωτήσεις προς τους χρήστες» αναφέρει η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου.
Από τους χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται στη φυλακή 3.600, ενώ το ποσοστό των κρατουμένων χρηστών ανέρχεται στο 42%. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας εκ των οποίων προκύπτει το προφίλ των χρηστών, ποσοστό 8,6% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά παράνομη ουσία.
Από τους χρήστες το 58,9% είναι άνεργοι και το 22,8% έχει σταθερή ή περιστασιακή εργασία. Το 10% είναι έφηβοι και αλλοδαποί ενώ το 20% είναι κορίτσια . Εννέα στους 10 χρήστες ναρκωτικών έχουν γονείς ενώ σχεδόν όλοι έχουν σταθερή στέγη.
Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των χρηστών το 35% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 34,8% απόφοιτοι γυμνασίου και το 23,6% απόφοιτοι δημοτικού.

πηγη:kathimerini.gr ( ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails