Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Πόλη-φάντασμα η Νέα Ορλεάνη εν αναμονή του τυφώνα «Γκούσταβ»

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τις ακτές της Λουιζιάνα εν αναμονή του τυφώνα Γκούσταβ. Πόλη-φάντασμα θυμίζει η Νέα Ορλεάνη, την ώρα που ο Τζον ΜακΚέιν ζητά οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.
Λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι παραμένουν στη Νέα Ορλεάνη μετά τις προειδοποιήσεις του δημάρχου της πόλης για την «καταιγίδα του αιώνα».
«Πιστεύουμε πως βία να έχουν παραμείνει 10.000 άνθρωποι στην πόλη. Είναι μία πραγματική πόλη φάντασμα. Εάν υπάρχει η παραμικρή ζώνη που οι κάτοικοί της δεν την εγκατέλειψαν θα πρόκειται μάλλον για ανθρώπους που έχουν τα μέσα για να παραμείνουν, κατοίκους στα υψηλότερα σημεία της πόλης, τα οποία ουδέποτε πλημμύρισαν» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρέι Νάγκιν, τονίζοντας πως η αστυνομία εκτιμά πως τουλάχιστον 327.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Νέα Ορλεάνη.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι τα φράγματα θα αντέξουν τη μανία του τυφώνα, ενώ είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο για να τον ενημερώσει για τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν όψει του τυφώνα.
Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ήλιου, ενώ ο δήμαρχος προειδοποίησε επίδοξους πλιατσικολόγους ότι σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε παράνομες ενέργειες, θα συλληφθούν.
Ήδη δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις ακτές της Λουιζιάνα, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο «Γκούσταβ», ο οποίος βρίσκεται στην κατηγορία 3 με ανέμους που πνέουν στα 204 χιλιόμετρα την ώρα, έχει ήδη ξεκινήσει να πλήττει τις ακτές των ΗΠΑ. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να ενδυναμωθεί, φτάνοντας στην κατηγορία 4 έχει απομακρυνθεί.
Ο τυφώνας έχει ξυπνήσει στους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης επώδυνες μνήμες από το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα το 2005, από την επέλαση του οποίου έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 1.600 άτομα.
Από την επέλαση του «Γκούσταβ» από την Καραϊβική έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 94 άτομα.
ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails