Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ....

Σε «πολιορκία» η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις της χώρας, από χιλιάδες μαθητές που έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου μαθητή.
Από το πρωί, σημειώνονται επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και οι γνωστές οδομαχίες σε διάφορους δρόμους στο κέντρο της Αττικής.
Από τις 13:00 το μεσημέρι, εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, φωνάζουν υβριστικά συνθήματα και εκσφενδονίζουν πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα σε κλούβες των ΜΑΤ που είναι παρατεταγμένες μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Λίγο πριν τις 15:00 ομάδα νεαρών άναψε μικρές εστίες φωτιάς έξω το κτίριο της Βουλής, επί της Αμαλίας, καίγοντας χαρτιά και πλαστικά. Παράλληλα, γύρω από το Σύνταγμα υπάρχει κλεφτοπόλεμος και κυνηγητό μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Νωρίτερα, λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι, ομάδα μαθητών που έκαναν πορεία μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πέταξαν πέτρες στην είσοδο του κτιρίου. Τρεις μαθητές, δύο κορίτσια και ένα αγόρι έβγαλαν τα ρούχα τους και ξάπλωσαν στα σκαλιά της ΓΑΔΑ, σε μια συμβολική αναπαράσταση του θανάσιμου τραυματισμού του 15χρονου παιδιού, και στο τέλος, άφησαν λουλούδια στην είσοδο.
Το πρωί, μαθητές σχολείων προχώρησαν σε κατάληψη της λεωφόρου Κηφισίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων τουλάχιστον για μισή ώρα.
Πειραιάς
Σε «πολιορκία» βρίσκεται εδώ και τρεις περίπου ώρες η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά από ομάδα περίπου 300 μαθητών και φοιτητών, που έκαψαν αυτοκίνητα, μηχανές και πετάνε πέτρες και αντικείμενα προς το κτίριο. Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί είναι αποκλεισμένοι μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Θεσσαλονίκη
Έκρυθμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί, όπου μαθητές πραγματοποιούν συνεχείς πορείες. Νωρίτερα, νεαροί που συμμετείχαν σε πορεία που ξεκίνησε από τα πανεπιστήμια και διέσχισε την πόλη προκάλεσε ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και τράπεζες, πετώντας πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα.
Επί των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους, ενώ προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους δρόμους του κέντρου.
Τρίκαλα
Ένας μαθητής και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα στα Τρίκαλα σε συμπλοκές, που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατά τη διάρκεια μαθητικών πορειών. Οι μαθητές προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, αλλά και στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας Τρικάλων. Συνολικά εννέα μαθητές προσήχθησαν, οι οποίοι λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ηράκλειο
Εκτεταμένα επεισόδια έγιναν το μεσημέρι και στο Ηράκλειο της Κρήτης, κατά τη διάρκεια μαθητικής πορείας, στην ουρά της οποίας είχαν παρεισφρήσει αντιεξουσιαστές. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες στο κτίριο της Νομαρχίας, σπάζοντας τζάμια και την πόρτα. Επίσης, προκάλεσαν φθορές σε εμπορικά καταστήματα.Από τη μανία των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν ούτε τα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν την πορεία, καθώς δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Χανιά
Επεισόδια και στα Χανιά, όπου εκατοντάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον άδικο χαμό του 15χρονου παιδιού. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της δημοτικής αγοράς και όταν έφτασε έξω από το δημαρχείο της πόλης, εκτόξευσαν αντικείμενα προς το κτίριο η κεντρική είσοδος του οποίου ήταν κλειστή για προληπτικούς λόγους. Αργότερα, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη δημοτική αγορά.
Στους δρόμους και οι Έλληνες του εξωτερικού
Πορείες διαμαρτυρίας και επεισόδια γίνονται στην Κύπρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Στην Πάφο 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Δημοτικού Μεγάρου, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες σε αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται στην περιοχή.
Δεκάδες άτομα εισέβαλαν στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, κατέβασαν την ελληνική σημαία και στη συνέχεια την έκαψαν. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές που έφτασαν στην πρεσβεία πραγματοποιώντας πορεία από το Χάιντ Παρκ, ανήρτησαν στη θέση της δική τους σημαία, αλλά και πανό με συνθήματα εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας. Η βρετανική αστυνομία χρειάστηκε να σχηματίσει κλοιό γύρω από την πρεσβεία για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλλουν μέσα στο κτίριο.
Στο Βερολίνο 30 άτομα πραγματοποιούν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο και ήδη ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί τους για να βρεθεί λύση.
Πηγη: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails