Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «λάβα» αγανάκτησης που κατέκλυσε την Ελλάδα

«Γένοβα, Παρίσι, Αθήνα και μετά τι;», «Πυροβολήστε με». Με αυτά τα συνθήματα, αλλά και με αναφορές σε «εξέγερση», το ελληνικό κύμα αγανάκτησης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξαπλώνεται από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη με διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια...
Η αναταραχή που συγκλονίζει την Ελλάδα ξεχύνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής κατά των κυβερνήσεων, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της εκτίναξης των δεικτών ανεργίας.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το Μπορντό, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, και όχι μόνο. Σε όλη την ήπειρο έχουν ξεπηδήσει δικτυακοί τόποι και blogs για να μεταδόσουν το κάλεσμα σε διαμαρτυρία.
Μέσω του Internet οι διαδηλωτές ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις και συντονίζονται νέες πορείες. Για την Παρασκευή έχει εκδοθεί κάλεσμα για συγκενρώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο, ενώ σε διαδήλωση συμπαράστασης έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι έχει καλέσει η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση της Γαλλίας UNEF.
Ο ξένος Τύπος καταγράφει τη «μετάδοση» των επεισοδίων σε άλλες χώρες και ενδεικτικά η γαλλική Le Monde μιλά για τη «γένεση μιας εξέγερσης από την απογοητευμένη νεολαία της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά στο αναρχικό κίνημα από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Σημειώνει ότι τα επεισόδια γίνονται με φόντο τον «οικονομικό μαρασμό, την οργή των φοιτητών και τη ζωτικότητα της άκρας αριστεράς».
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails