Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Γιατί να υπάρχουν πρωινάδικα;; Τι προσφέρουν ;;;

Είχα την ατυχία να παρακολουθήσω χτες, όχι για πολύ μη νομίζετε, την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη (η επίσημη ονομασία) των ιδιωτικών καναλιών, ή αλλιώς τα πρωινάδικα (η κοινή ονομασία). Μετά από αυτή την ευχάριστη εμπειρία είπα να αναλύσω το θέμα...
Πρόκειται για "ψυχαγωγικές" εκπομπές που ούτε για να περνάς την ώρα σου δεν είναι. Έχουν καταντήσει όλα τόσο μονότονα και τόσο προβλέψιμα που πραγματικά δε χρειάζεται να μπεις στον κόπο να δεις κάποιο, ακόμα κι αν δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις. Η θεματολογία συνεχώς και καλύτερη. Συνεχώς και ανανεωμένη.
Μαγειρική, κουτσομπολιό, αστρολογία, μόδα. Αυτά είναι όλα. Αυτά είναι που..... ενδιαφέρουν την ελληνίδα νοικοκυρά που τα παρακολουθεί;
Γιατί η ελληνίδα νοικοκυρά αν δε βεβαιωθεί ότι έχει φύγει ο ανάδρομος Ερμής από το ζώδιό της δεν πάει να μαγειρέψει!!!!! (Κι όμως λένε ότι η ώρα που εκτοξεύει νούμερα ο Πρωινός Καφές είναι τα ζώδια της εθνικής αστρολόγου μας, Λίτσας Πατέρα, οπότε άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου).
Το ακόμα καλύτερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που μας "ψυχαγωγούν" πληρώνονται πάαααρα πολύ καλά και χωρίς λόγο. Οι δημοσιογράφοι λες άντε μπορεί να έχουν τα αρνητικά τους, αλλά έχουν βγάλει μια σχολή, ξέρουν δυο πράγματα, κάνουν ρεπορτάζ (εξαιρείται το ρεπορτάζ του Star). Αυτούς όμως που δηλώνουν παρουσιαστές/παρουσιάστριες γιατί να τους δεχτείς; Τι σου προσφέρουν; Τι μαθαίνεις;
Το "αγαπημένο" μου μέρος των εκπομπών αυτών είναι οι καλεσμένοι τραγουδιστές. Πραγματικά βλέπεις τους ίδιους και τους ίδιους. Συνήθως προτιμούν παιδιά που μόλις βγήκαν, ειδικά των reality τους προτιμάνε, για ευνόητους λόγους, ίσως και επειδή είναι οι μόνοι που δέχονται να πάνε. Άντε μέχρι επίπεδο Πετρέλη και να πέφτει και πολύ τρεϊλερ ως γεγονός. Οι υποτιθέμενοι διάσημοι, γιατί και η λέξη διάσημος σχετική είναι, είναι άλλη ιστορία, δεν καταδέχονται να πάνε. Χρόνια τώρα. Έχετε δει τα τελευταία χρόνια (για παλιότερα δεν παίρνω και όρκο) τη Βίσση ή τον Ρουβά σε κάποια από αυτές τις εκπομπές να βρίσκεται εκεί; Άντε κανένα βίντεο, μην τους πέσει και η μούρη με ζωντανή εμφάνιση.Και περιττό να σχολιάσω το είδος μουσικής που ακούμε από όποιους τέλος πάντων πάνε. Σκυλάδικο, λαϊκό, άντε και κανένα χαζοπόπ. Να φχαριστηθεί το αυτί σου!!!!
Άλλη ωραία στιγμή που όλο και πιο πολύ εμφανίζεται, είναι η συνεχής αναπαραγωγή αποσπασμάτων από άλλες εκπομπές. Είτε του ίδιου του καναλιού για να γίνει και το ανάλογο πρόμο, είτε των άλλων καναλιών αν δεν έχουν πολυ υλικό. Παράδειγμα τα βιντεάκια του Θέμου, το θέμα της Τατιάνας, ο Λαζόπουλος όταν εμφανίζεται ή πιο πρόσφατα ο καιρός της Πετρούλας αποτελούν θέμα σε όλες αυτές τις εκπομπές. Αναπαραγωγή της αναπαραγωγής θέματος δηλαδή προκειμένου να γεμίσουμε 3ωρη εκπομπή.
Έβλεπα τελευταία βίντεο από το Όλα9 που έδειχνε τη Μαριέττα Χρουσαλά να αντιγράφει την περσινή ιδέα του Γρηγόρη Αρναούτογλου με τα τηλέφωνα και να παίρνει όλη την περιφέρεια προσπαθώντας να την αναγνωρίσουν. Να ακούς γυναίκες να μην έχουν ιδέα ποιά είναι, να της το κλείνουν, να τη βρίζουν, πολλά ωραία πράγματα.
Και σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι πολλοί στην τηλεόραση και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος περιμένει πώς και πώς να τους μιλήσει. Ότι όλος ο κόσμος τους ξέρει και όλοι φυσικά τους παρακολουθούν. Δεν είναι όμως έτσι. Τα πρωινά, τηλεόραση βλέπει πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δουλεύει, ή άντε τα μικρά είναι σχολείο. Εκείνοι όμως επιμένουν να πιστεύουν ότι όλη η Ελλάδα τηλεφώνημά τους περιμένει....
Η αποκαλούμενη βασίλισσα της πρωινής ζώνης είναι εδώ και πολλά χρόνια η Ελένη Μενεγάκη που με τις αφελείς ερωτήσεις της κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο και σχεδόν κάθε χρόνο βγαίνει πρώτη στις προτιμήσεις τους. Έχει όμως ενδιαφέρον να αναλογιστούμε γιατί προτιμάνε την Ελένη; Γιατί δηλαδή όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμα και όταν άλλαξε κανάλι, δεν άλλαξαν τη συνήθειά τους; Λένε γιατί η Ελένη είναι αληθινή, την νιώθουν κατά ένα περίεργο τρόπο κοντά τους.
Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Πώς μπορείς να νιώθεις κοντά σου μια γυναίκα που παίρνει για ένα χρόνο τα χρήματα που δε θα δεις σε μια ζωή, που ζει με τις ανέσεις της, που έχει τους στυλίστες της και είναι πάντα στην τρίχα;
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η Ελένη είναι μια από εμάς;
Εγώ αμφιβάλλω και για τις απορίες της αν είναι όλες αληθινές. Μπορεί κάποιες να είναι αλλά μεταξύ μας τώρα, 15 χρόνια ακόμα να αρχίσει να λύνει και καμιά απορία μόνη της; Δεν είναι έτσι. Δε μπορεί να είναι έτσι.
Όλα αυτά δεν τα λέω για να κάνω πόλεμο στην Ελένη Μενεγάκη. Αναφέρθηκα σε εκείνη γιατί λόγω της πείρας της αντιπροσωπεύει ουσιαστικά την ελαφρότητα του πρωινού, είναι ένα με τη θεματολογία αυτή.Δεν προβληματίζεται. Βρίσκεται στον κόσμο της και της αρέσει.
Κάπου εδώ έρχεται η ενημέρωση ,για όσους δεν έχουν τέτοιου είδους απορίες, και η εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στη ΝΕΤ. Δηλαδή αν δεν ήταν σε κρατική εκπομπή θα ήταν ακόμα καλύτερη εκπομπή. Γιατί όπως και να το κάνεις, παρά την ωραία δομή, το γρήγορο ρυθμό, το λόγο της δημοσιογράφου, η είδηση δεν είναι πάντα αυτή που πρέπει να μάθεις έτσι;
Καταλαβαίνετε τι εννοώ....
Όπως και να χει, έχω ακούσει ότι στις τηλεθεάσεις κρατιέται πάρα πολύ καλά για τα επίπεδα της ΝΕΤ κιόλας και δείχνει ότι τουλάχιστον υπάρχει κόσμος που θέλει το διαφορετικό.
Το καλύτερο πάντως που λένε για τα πρωινάδικα και είναι και αλήθεια, είναι ότι μεγάλο ποσοστό των γυναικών που τα παρακολουθούν, στην πραγματικότητα δεν τα παρακολουθούν αλλά...τα ακούν!!
Κάνουν τις δουλειές τους, μαγειρεύουν, κάνουν ό,τι θέλουν, και απλά έχουν την τηλεόραση να παίζει. Να ακούνε κάτι. Να μιλάνε.
Και οι παρουσιαστές συνεχίζουν να νομίζουν ότι επιτελούν έργο!!!
Προς τις ελληνίδες νοικοκυρές: αν θέλετε να ακούσετε κάτι, και να 'ναι και καλύτερο, βάλτε ραδιόφωνο!
Προτιμότερο ;)

http://ourgreektv.blogspot.com/2009/02/blog-post_754.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails