Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ανησυχία για εξάπλωση της γρίπης των χοίρων σε Μεξικό και ΗΠΑ..

Ανασηχυτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων σε ΗΠΑ και Μεξικό, αφού μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει την ζωή σε 68 ανθρώπους στο Μεξικό ενώ έχουν προσβληθεί οκτώ στις ΗΠΑ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ συγκαλεί άμεσα μια επιτροπή για να αποφανθεί, εάν η επιδημία συνιστά παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, ενώ αξιωματούχοι αμερικανικών και μεξικανικών υπηρεσιών υγείας αναζητούν σήμερα διαγνωστικά σημάδια από το νέο στέλεχος της γρίπης.
Στο Μεξικό, έκλεισαν.... σχολεία, μουσεία, θέατρα και πανεπιστήμια κρατικά και ιδιωτικά, ενώ απαγορεύθηκαν οι δημόσιες εκδηλώσεις. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έλθουν στο φως καθώς η γρίπη δεν μεταδίδεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά προσβάλλει και άτομα που δεν έχουν επαφή μεταξύ τους.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φελίπε Καλτερόν, μιλώντας από την τηλεόραση, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει μέρη με συνωστισμό και να φοράει μάσκες, ενώ τόνισε ότι καμία εγγύηση δεν υπάρχει πως με το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθηθούν κατά του νέου αυτού στελέχους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός από 12 από τους μεξικανούς ασθενείς είναι ο ίδιος γενετικά με το νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων που ονομάστηκε H1N1 και εντοπίστηκε σε οκτώ άτομα στην Καλιφόρνια και στο Τέξας που αργότερα ανάρρωσαν.
Όπως ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση, η γρίπη στοίχισε τη ζωή σε 20 άτομα και μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο ακόμη 48 ατόμων. Συνολικά έχουν αναφερθεί σε όλη την χώρα 1.004 ύποπτα κρούσματα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικίας 25-45 ετών.
Στην Καλιφόρνια,ο Τζιλ Τσάβες, διευθυντής του Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών προειδοποίησε ότι πολύ περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έλθουν στο φως καθώς γίνονται εξετάσεις σε ασθενείς. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κατάσταση.

Προληπτικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο του Τόκιο

Εν τω μεταξύ, στο διεθνές αεροδρόμικο Ναρίτα του Τόκιο άρχισαν σήμερα να γίνονται εξετάσεις σε επιβάτες που φθάνουν κυρίως από το Μεξικό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τις μετρήσεις της θερμοκρασίας που γίνονται μέσω μίας ειδικής συσκευής, δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις για μόλυνση των 177 επιβατών και των μελών του πληρώματος που έφθασαν το πρωί από το Μεξικό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο τις αρχές του αεροδρομίου.

Το υπουργείο Γεωργίας και Δασών έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους σε όλη την Ιαπωνία να εξετάζουν τους χοίρους για τυχόν ένδειξη για μόλυνση από τον ιό. Μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα δεν έχει ανακοινωθεί στην Ιαπωνία.
Η τελευταία πανδημία γρίπης σημειώθηκε το 1968 όταν, η «Γρίπη του Χονγκ Κονγκ» προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής ο δείκτης θνησιμότητας του νέου στελέχους δεν έχει επιστημονικά διακριβωθεί.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υπολογίσει το 2008, ότι μία πανδημία γρίπης μπορεί να στοιχίσει περί τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5% περίπου το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Προέβλεψε, επίσης, ότι σε περίπτωση μίας σοβαρής πανδημίας πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να χάσουν την ζωή τους.

Πηγές: naftemporiki.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails