Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Εντοπίστηκε και στην Ευρώπη ο ιος της γρίπης των χοίρων...

Το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα του επικίνδυνου ιού της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε 23χρονο στην Ισπανία, ενώ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, και δύο άτομα στη Σκοτία έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Τρινιντάντ Χιμένες, αναφερόμενη στο κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα, διευκρίνισε πως... πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διαμείνει στο Μεξικό. "Επιβεβαιώθηκε ότι τα τεστ του ασθενούς της Αλμένσα (στη νοτιοανατολική Ισπανία) για γρίπη των χοίρων είναι θετικά", δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα το πρωί σε περίπου είκοσι.

"Ως τώρα δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στην Ευρώπη, το μοναδικό κρούσμα είναι αυτό στην Ισπανία", δήλωσε η ισπανίδα υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Το θύμα της γρίπης των χοίρων είναι ένας νέος 23 ετών που επέστρεψε στις 22 Απριλίου από το Μεξικό και εισήχθη στο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα.

Όπως ανακοίνωσε στη Σκοτία το υπουργείο Υγείας, τα δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό αναρρώνουν σε νοσοκομείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο μεταξύ, η ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως στο Μεξικό και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής.

Ταξιδιωτική οδηγία για το Μεξικό εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. με στόχο των συντονισμό των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σε όλο τον κόσμο
Συνολικά, στους 149 ανέρχονται οι νεκροί από τη γρίπη στο Μεξικό, ενώ αυξήθηκαν από 20 σε 40 τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στις Ην.Πολιτείες. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να δείχνουν μεγάλη προσοχή όσοι προγραμματίζουν ταξίδι στο Μεξικό.

Ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ)εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση της νόσου ενώ μέσα στις επόμενες ώρες μπορεί να γίνει γνωστό αν θα ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού που τώρα βρίσκεται στο 3, στο 4 ή στο 5. Αν το επίπεδο συναγερμού ανεβεί, αυτό θα σημαίνει ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων μεταδίδεται όλο και πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Το επίπεδο 3 στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι υπάρχει ένας ιός ζώων που περιστασιακά προσβάλει και τον άνθρωπο αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να εργάζονται για την παραγωγή εμβολίου για το συγκεκριμένο στέλεχος.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4513983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails