Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ποιος είναι το αφεντικό η γάτα ή εσείς ;

Κείμενο: Στέλλα Καραμπακάκη
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι σε ένα σπίτι όπου ζείτε εσείς με τη γάτα σας, το αφεντικό είναι η γάτα σας! Οι οικόσιτες γάτες μπορούν και….κερδίζουν τον έλεγχο μιας κατάστασης χάρη στο νιαούρισμα τους.
Το νιαούρισμα είναι στην ουσία ένας συνδυασμός γουργουρίσματος και κλάματος. Και ενώ εμείς συνήθως πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ένδειξη χαράς και ευχαρίστησης φαίνεται ότι στην πραγματικότητα αρκετές γάτες νιαουρίζουν όταν πεινάνε. Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι βρίσκουν αυτό τον τύπο νιαουρίσματος ενοχλητικό και... δυσκολεύονται να το αγνοήσουν.
Προηγούμενες έρευνες διέκριναν ομοιότητα ανάμεσα στο νιαούρισμα της γάτας και στο κλάμα των μωρών. Μια γάτα που νιαουρίζει για να παραπονεθεί είναι δύσκολο να την αγνοήσει κανείς καθώς η ιδιαίτερη τονικότητα της φωνής της φαίνεται να είναι εξαιρετικά εκνευριστική.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της έρευνας, η ομάδα των ερευνητών κατέγραψε το διαφορετικό νιαούρισμα από 10 γάτες την ώρα που αναζητούσαν τροφή και την ώρα που νιαούριζαν από ευχαρίστηση. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτά δόθηκαν σε ένα δείγμα 50 ανθρώπων από τους οποίους μόνο ορισμένοι είχαν γάτες ως κατοικίδια. Όλοι φαίνεται πως συμφώνησαν ότι το νιαούρισμα της γάτας που αναζητάει τροφή είναι πιο έντονο και δυσάρεστο.
Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι οικόσιτες γάτες σπάνια χρησιμοποιούνε το ιδιαίτερο αυτό νιαούρισμα, είναι πολύ πιθανό στην πραγματικότητα να έχουν μάθει να το χειρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να….κερδίζουν αυτό που θέλουν!

Δημοσίευση από το www.blue-planet.gr

ΠΗΓΗ: www.livescience.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails