Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πως θα φορολογηθούν οι γονικές παροχές. Στις 150 χιλ. το αφορολόγητο.

Στα 150 χιλ. ευρώ αυξάνεται το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, για τους συγγενείς Α κατηγορίας, δηλαδή την άμεση οικογένεια, το αφορολόγητο αυξάνεται από 95 χιλ. ευρώ στα 150 χιλ. ευρώ και για τους συγγενείς Β κατηγορίας, δηλαδή τους πιο μακρινούς από 20 χιλ. ευρώ σε 30 χιλ. ευρώ.
Ο συντελεστής θα... είναι κλιμακωτός από 1% έως 10% για τους συγγενείς Α κατηγορίας και από 5%-20% για τους συγγενείς της Β κατηγορίας. Ο υπολογισμός του φόρου για την άμεση οικογένεια γίνεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα αν πρόκειται για δωρεά ή για γονική παροχή.

Σε ότι αφορά τον τρόπο καταβολής του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αυτός θα γίνεται σε 12 διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 500 ευρώ. Στον υπολογισμό του φόρου θα συνυπολογίζονται όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές για τις οποίες έχει προκύψει φόρος σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί η υπόθεση, δηλαδή για υποθέσεις από το 1990 και μετά. Ο νέος φόρος θα ισχύει από τις 8 Ιανουαρίου.

Του Νεκτάριου Νώτη

http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=888851

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails