Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Το σχέδιο του Καποδίστρια 2 που παρουσίασε ο υπ. Εσωτερικών στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ 380 ΔΗΜΟΙ, 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Κάτω από 380 δήμους και 14 περιφέρειες (εκ των οποίων αυτές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μητροπολιτικές) περιλαμβάνει ο «Καποδίστριας 2» που παρουσίασε το Σάββατο το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε πάνω από 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συμμετείχαν στο διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας.
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, όσον αφορά τους δήμους η κυβέρνηση θα στηριχθεί στη μελέτη του Ινστιστούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που προβλέπει 380 με 390 από 1035 που είναι σήμερα ,ενώ οι νέες περιφέρειες θα ταυτίσθούν με τις 13 διοικητικές που υφίστανται σήμερα συν την περιφέρεια Θεσσαλονίκης (είναι πιθανόν να περιλαμβάνει και τη νομαρχία Χαλκιδικής) που όπως και η Αττική, θα είναι μητροπολιτική.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών στις περιφέρειες θα μεταφερθούν όλες... οι αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και τις νομαρχίες που αφορούν την αναπτυξιακή διάσταση των περιοχών (κατανομή του ΕΣΠΑ, κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής κλπ), ενώ στους δήμους αυτές που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη (υγεία πρόνοια, παιδεία, πολεδομίες, καθαριότητα κλπ).

Ο Παπανδρέου ανακοινώνει τα κονδύλια

Όσον αφορά τους πόρους, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπερδιπλασιαστεί το κονδύλι του «ΘΗΣΕΑ 2» (υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μιλήσει για 3,7 δις στην πενταετία 2009 -2014), ενώ θα δοθούν και περίπου 600 εκ. ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr τα συγκεκριμένα ποσά θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την αυριανή (Κυριακή) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του «Καποδίστρια 2» είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται τη Δευτέρα να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο «Καποδίστριας 2» την εξέυρεση περίπου 4 δις ευρώ.

Αντιρρήσεις βουλευτών

Όπως έγραψε την Παρασκευή η αυτοδιοίκηση gr οι ενστάσεις των βουλευτών εστιάζονται κυρίως στις υπερεξουσίες δημάρχων και περιφερειαρχών, γεγονός το οποίο εκφράστηκε από πολλούς βουλευτές στη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, τόσο ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όσο και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έθεσαν θέμα ασυμβιβάστου, με την έννοια να μην απαγορευθεί σε δημάρχους και περιφεριάρχες να βάζουν υποψηφιότητα για βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίεες είναι μια ρύθμιση που αντιμετώπιζει θετικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πλην του θέματος των υπερεξουσιών των τοπικών αρχόντων, πολλοί βουλευτές έθεσαν το θέμα των κονδυλίων, καθώς ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν συγκεκριμένος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ βάζει ψηλά τον πήχη κι εμείς πρέπει να απαντήσουμε».

http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5464

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails