Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Οδηγός για τη συλλογή των αποδείξεων Ποιες πρέπει να μαζεύουμε

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, μέρος του αφορολόγητου ορίου θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κ. λπ. και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από τον φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ. λπ.).
Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε....

- Κοινόχρηστες δαπάνες, αγορά πετρελαίου θέρμανσης κ. λπ.

- Αποδείξεις από super market, mini market και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής.

- Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

- Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

- Αποδείξεις από καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food.

- Αποδείξεις από μεσίτες ακινήτων, λογιστές - φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.

- Επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών.

- Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών.

- Αγοράς επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση αυτών.

- Αγοράς βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών.

- Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία - πρακτορεία.

- Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων.

Ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν από τον φόρο ή το εισόδημα

- Ιατρικά έξοδα

- Δικηγορικά έξοδα

- Τόκοι στεγαστικών δανείων

- Ενοίκια κύριας κατοικίας

- Ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό

- Ασφάλιστρα ζωής

- Δίδακτρα φροντιστηρίων

- Εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου

Αποδείξεις χωρίς αξία

- Δαπάνες τηλεπικοινωνιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας)

- Υδρευσης

- ΔΕΗ

- Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

- Μεγάλες πάγιες αγορές περιουσιακών στοιχείων (όπως αυτοκινήτων).

Παραδείγματα

-Εστω δηλούμενο εισόδημα 40.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις αξίας 20.000, όταν σύζυγος είναι μη εργαζόμενη. Εξ αυτών οι 12.000 (40.000x30%) καλύπτουν 100% το αφορολόγητο. Το υπόλοιπο (20.000-12.000) 8.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής: 8000Χ10%=800 ευρώ ως τελική έκπτωση από τον φόρο.

- Εστω 30.000 ατομικό εισόδημα και δηλούμενες αποδείξεις 8.000 ευρώ. Τα 30.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 30.000x30%=9.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο και έχουν προσκομιστεί μόνο 8.000 ευρώ. Αρα, τα υπόλοιπα 9.000-8.000=1.000 ευρώ δεν καλύπτονται από τις αποδείξεις και φορολογούνται με 10%. Δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση στον φόρο της κλίμακας κατά το ποσό των 100 ευρώ.

- Εστω 20.000 ατομικό εισόδημα και δεν προσκομίζονται καθόλου αποδείξεις. Τα 20.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 20.000x30%=6.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπλέον με 6.000x10%=600 ευρώ επειδή δεν προσκόμισε καθόλου αποδείξεις
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails