Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων

Σε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων προχωρά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:
n Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.
n Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails