Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων

Αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατείχαν παράνομα και διαπραγματεύονταν την πώληση αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα, στις... 26.02.2010 κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 51 ετών, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε αρχαίο χάλκινο άγαλμα τύπου δορυφόρου του Λυσίππου. Στη συνέχεια μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων μεταξύ άλλων ευρέθησαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

· Μία (1) χάλκινη παιδική κεφαλή πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων

· Ένα (1) αργυρό αρχαϊκό νόμισμα Θάσου

· Τρία (3) χρυσά βυζαντινά νομίσματα

· Ένα (1) χάλκινο βυζαντινό νόμισμα

· Επτά (7) χρυσά ενετικά νομίσματα

· Επτά (7) ψηφιακοί δίσκοι με αποθηκευμένες φωτογραφίες γλυπτών και άλλων αρχαιοτήτων

Τα ανωτέρω αντικείμενα εξετάστηκαν και αναλύθηκαν από υπαλλήλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ιδιαίτερα το χάλκινο άγαλμα και η κεφαλή κρίνονται αντικείμενα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας και μεγάλης χρηματικής αξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails