Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι... Σαμουράι θα μας σώσουν

Γράφει ο Αρμαγεδδών
Τα μάτια και τα αυτιά μας είναι στραμμένα στην Ευρώπη, και δη τη Γερμανία και την κα. Μέρκελ η οποία με τη στάση της συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς, έως και αγανάκτηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει μην περιμένετε τίποτα από τη Γερμανία μέχρι την 9 Μαΐου, όταν και θα έχουν τελειώσει οι εκλογές στη Βεστφαλία.
Άλλωστε ο χαμός δηλώσεων και αντι-δηλώσεων σήμερα από τα δύο βασικά κόμματα στη Γερμανία σχετικά με την.... παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική, του κλίματος που επικρατεί στη χώρα. Το μεν SPD ανακοίνωσε σήμερα (σε μια κίνηση εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης) ότι δεν θα υποστηρίξει την κατεπείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης για βοήθεια προς την Ελλάδα. Το δε CDU, της κας Μέρκελ, εξέφρασε την πρόθεση να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για λήψη περαιτέρω μέτρων, ώστε να καταστήσει σίγουρο ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα δανείσει.

Κι όμως, η λύση στο ελληνικό πρόβλημα μπορεί να έρθει από αλλού, πολύ πιο μακριά, και συγκεκριμένα από την Ιαπωνία. Πηγές αναφέρουν ότι η κρατικά ελεγχόμενη Japan Bank for International Cooperation ετοιμάζεται να επεκτείνει το πρόγραμμα των ομολόγων-σαμουράι της, τα οποία και θα εγγυάται. Τα σαμουράι είναι ομόλογα εκπεφρασμένα σε γεν, τα οποία εκδίδονται από μη ιαπωνικές αρχές, αλλά σε συνεργασία με την JBIC.


Μάλιστα, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει αυτό το επενδυτικό εργαλείο στο παρελθόν, με έξι εκδόσεις σχετικών ομολόγων, οι οποίες λήγουν τη διετία 2015-2016. Βεβαίως, τα ποσά που θέλει να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο είναι τεράστια σε σχέση με αυτά που καλύπτουν παραδοσιακά οι εκδόσεις σαμουράι. Εντούτοις, εκτιμάται ότι με σωστή, έγκαιρη διαπραγμάτευση, τίποτα δεν αποκλείεται.

Η μεγάλη ευκαιρία είναι ότι η JBIC αυτή τη στιγμή φέρεται να επιδιώκει τη διάδοση των εν λόγω ομολόγων, καθώς εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι αυτό θα ευνοήσει την εγχώρια οικονομία, ειδικά λόγω της επίδρασης που θα έχει στη συναλλαγματική ισοτιμία γεν/δολαρίου, αλλά και την ανακύκλωση των ιαπωνικών καταθέσεων. Λέτε;

www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails