Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιεύματα περί αύξησης επιχορηγήσεων των κομμάτων


Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Θεοδώρα Τζάκρη, και κάνουν λόγο για αύξηση της επιχορήγησης των κομμάτων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε:...

α) Να περικοπεί κατά 10% η χρηματοδότηση του έτους 2010, η οποία ανέρχεται σε 58,5 εκ. ευρώ, όπως συνέβη με όλες τις δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού, έτσι το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στα 52,7 εκ. ευρώ έναντι 68,2 εκ. ευρώ για το έτος 2009.

β) Να γίνει συμψηφισμός της υπέρβασης της χρηματοδότησης που έλαβαν τα κόμματα το έτος 2009, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των πραγματοποιηθέντων εσόδων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Το ποσό της υπέρβασης ανήλθε στα 15,5 εκ. ευρώ.

Κατόπιν αιτήσεως των κομμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε την πρότασή τους, ώστε η επιστροφή της υπέρβασης να μην πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο έτος, αλλά σε διάρκεια τεσσάρων ετών. Γι’ αυτό προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό του ποσού το 2010. Έτσι, το ποσό του 2010 ανέρχεται σε 48,8 εκ. ευρώ.

Από τα προαναφερθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι η χορήγηση του 2010, όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερη από το 2009, αλλά είναι μικρότερη περίπου κατά 29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails