Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Φρικτό έγκλημα με θύμα χελώνα καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Η απόλυτη φρίκη, σκότωσαν χελώνα καρέτα - καρέτα για να της βγάλουν το καβούκι της. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η απανθρωπιά σκέφτεται κανείς διαβάζοντας για αυτό το συμβάν. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Συλλόγου Αρχέλων για αυτή την αποτρόπαια πράξη: "Ενώ δυο εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, μια κοπέλα από την Αμερική και ένας νέος από την Ιρλανδία, περπατούσαν κατά μήκος της παραλίας από το Καλόνερο μέχρι την Κυπαρισσία, έμειναν άναυδοι όταν ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό το φρικιαστικό θέαμα. Στην παραλία του Καρτελλά, λίγο έξω από την πόλη της Κυπαρισσίας, μια μαμά χελώνα κείτονταν νεκρή σε μια απόσταση 30 μέτρων από την θάλασσα, κατακρεουργημένη και χωρίς κέλυφος. Μια εικόνα που σπάραζε την καρδιά ακόμη και των πιο σκληρών και ...ασυγκίνητων ανθρώπων. Μια μητέρα χελώνα, μήκους περίπου ενός μέτρου, περίμενε 30 χρόνια για να γυρίσει στην παραλία που γεννήθηκε να φτιάξει την φωλιά της, εκεί όπου την περίμενε κάποιος πρωτοφανώς ασυνείδητος που την θανάτωσε για να αφαιρέσει το καβούκι της και να κοσμήσει με αυτό κάποιο σαλόνι, με το λάφυρο της αδιανόητης απανθρωπιάς του και βαρβαρότητας!

Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα στον Κυπαρισσιακό, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, μετράμε κάθε χρόνο δεκάδες εκθαλασσώσεις Θαλασσίων χελωνών ως αποτέλεσμα της τυχαίας αλληλεπίδρασης τους με τα αλιευτικά εργαλεία ή τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον, ποτέ όμως πριν δεν είδαμε στην Ελλάδα ένα παρόμοιο αποτρόπαιο έγκλημα που υποβαθμίζει το ανθρώπινο είδος.

Η τοπική κοινωνία στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό, έχει μεγαλώσει γενιές με τις χελώνες καρέττα να μοιράζονται τις δικές τους μοναδικές παραλίες, σέβεται αυτό το προϊστορικό είδος και ενισχύει τις προσπάθειες εθελοντών από ολόκληρο τον κόσμο και υπευθύνων του ΑΡΧΕΛΩΝ που νυχθημερίς δουλεύουν για την διατήρηση του σπάνιου αυτού ζώου και της φυσικής κληρονομιάς μας. Οι ντόπιοι σοκαρισμένοι αντιμετώπισαν το τρομακτικό θέαμα, λίγες μέρες πριν την πανσέληνο του Ιουνίου, σε μια παραλία που οι ίδιοι κάτοικοι φροντίζουν για την προστασία των φωλιών που κάνουν εκεί οι χελώνες καρέττα. Στον ΑΡΧΕΛΩΝ ήρθαν να καταγγείλουν το συμβάν κάτοικοι της περιοχής ντροπιασμένοι για το ανθρώπινο είδος και με εμφανή ανησυχία για την κατάληξη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails