Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Εγκληματική καταστροφή στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Την καταστροφική κοπή αγριόκεδρων σε μεγάλη έκταση, καθώς και την ισοπέδωση αμμόλοφων στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:
«Τέσσερα στρέμματα προστατευόμενου οικότοπου καταστράφηκαν από βαρύ μηχάνημα στην παραλία Αλμυρόλακκα, τον τρέχοντα μήνα. Η παρέμβαση είναι παράνομη, καθώς η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την καταστροφή και υποβάθμιση τέτοιων οικότοπων. Εκτάσεις με παραθαλάσσιους κέδρους έχουν εξαιρετική σημασία για τα παράκτια οικοσυστήματα και γι’ αυτό προστατεύονται αυστηρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως οικότοποι προτεραιότητας...
Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Παρ’ όλα αυτά, η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς εκκρεμεί από το 2007».
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της Γιάλοβας, Γ. Μανέας: «Είναι λυπηρή η μη αναστρέψιμη καταστροφή παράκτιου οικότοπου αιωνόβιων αγριόκεδρων, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το 2010 έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Έτος για τη Βιοποικιλότητα. Η Ορνιθολογική θα συνεχίσει την προσπάθειά της για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας».
Μάλιστα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεση δράση, ώστε να βρεθούν οι ανεύθυνοι δράστες και παράλληλα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής.
πηγη:Εφημερίδα Θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails