Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πλούσιο σε κοιτάσματα το Αιγαίο

Η περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι πλούσια σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τα πορίσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειος, σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ενεργειακών φυσικών πόρων», που πραγματοποιείται στην Ανάβυσσο Αττικής σήμερα 19 και αύριο 20 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο διοργανώνουν το ...Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο του Αιγαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, η γεωμορφολογία του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι προοπτικές εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων φυσικών πόρων της περιοχής, οι οικονομικές προοπτικές εκμετάλλευσης καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Αύριο Σάββατο, θα παρουσιαστούν συνεδρίες που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχίας (αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα κ.α.) καθώς και οι προοπτικές διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών στης περιοχής.

Η περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίστηκε πλούσια σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, είναι απαραίτητη η άμεση έναρξη ερευνών πεδίου για την πιστοποίηση της ύπαρξης τους.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ομιλητών, η ανεπάρκεια της εθνικής νομοθεσίας, (κυρίως για το καθεστώς αδειοδότησης εξερεύνησης) έχει ως επακόλουθο την ανυπαρξία σαφών δεδομένων για τα ακριβή κοιτάσματα.

Παράλληλα, οι εισηγητές πρόσθεσαν ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των μελετών από πλευράς πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και ερευνητικών φορέων (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚεΠΕΚ).

Επίσης, υπογραμμίστηκε η οικονομική δυναμική της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων, αναλύθηκαν οι περιβαλλοντικές παράμετροι και τα πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ αναδείχθηκαν οι έντονες αδυναμίες θέσπισης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αντιθέτως, τεκμηριώθηκε η επιλογή της υιοθέτησης Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας στις ελληνικές θάλασσες.
/www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails