Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Κ. Καραμανλής

«Αναγκαίο κακό» φέρεται να χαρακτήρισε την προσφυγή στην τρόικα ο Κώστας Καραµανλής, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα µέλη του προεδρείου της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου. Η δήλωση του τέως πρωθυπουργού αποτελεί µια ηχηρή διαφοροποίηση από την αντιµνηµονιακή στρατηγική του Αντώνη Σαµαρά, παραµονές των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο τέως πρωθυπουργός απάντησε και στις δηµόσιες προτροπές του διαδόχου του στην ηγεσία της ΝΔ να σπάσει τη σιωπή του, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος θα κρίνει πότε είναι η ... κατάλληλη στιγµή να µιλήσει και πως «αυτή η στιγµή δεν έχει έρθει ακόµη».

Τα μέλη του προεδρείου της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου τον επισκέφθηκαν στο πολιτικό γραφείο του για να τον προσκαλέσουν ως κεντρικό οµιλητή σε εκδήλωση που οργανώνει στο τέλος Νοεµβρίου ο κλάδος των εµπόρων. Ο τέως πρωθυπουργός παρότι αρνήθηκε ευγενικά, για περισσότερο από μία ώρα αντάλλαξε απόψεις µε τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ, δίνοντας και το δικό του στίγµα για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Κατά τη συζήτηση που επικεντρώθηκε στα ζητήµατα της οικονοµίας, ο Κ.Καραμανλής αναγνώρισε ουσιαστικά ότι η χώρα βρισκόταν την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του καθ' οδόν προς το ΔΝΤ, όπως τουλάχιστον µεταφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Όταν κλείνουν οι αγορές για µία χώρα είναι αναγκαίο κακό να προσφύγει στο ΔΝΤ ή σε έναν µηχανισµό στήριξης... Κι εµείς αυτό φοβόµασταν και προσπαθούσαµε να αποφύγουµε και γι' αυτό είχαµε δανειστεί από την αρχή του χρόνου» ήταν η κρίσιµη παρατήρηση του κ. Καραµανλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι για τον ίδιο στην παρούσα συγκυρία «προέχει να σωθεί η χώρα».

Με τη συγκεκριµένη επισήµανση, ο Κ.Καραμανλής κράτησε σαφείς αποστάσεις από την επίσηµη θέση της ΝΔ ότι η προσφυγή στον µηχανισµό στήριξης «δεν ήταν µονόδροµος» και διαφοροποιήθηκε και από την απόφαση του κ. Σαµαρά να κινηθεί πολωτικά, υψώνοντας αντιµνηµονιακή «παντιέρα». Κατά τους συνοµιλητές του, πάντως, ο κ. Καραµανλής εκτίµησε ότι ο Γ. Παπανδρέου «έχασε χρόνο» και θα έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα σε µέτρα δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες, ο τέως πρωθυπουργός εκτίµησε ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές. «Την ίδια αγωνία θα είχα και εγώ, αλλά δεν θα είχα βάλει τον πήχυ για τις περιφέρειες τόσο ψηλά» είπε και κατέληξε ότι ο κ. Παπανδρέου χειρίστηκε το θέµα των εκλογών «άκοµψα».

Ανοικτές σε διάφορες ερµηνείες είναι και οι θέσεις που διατύπωσε τόσο για το µέλλον της ΝΔ όσο και για τις δικές του µελλοντικές κινήσεις.

«Εύχοµαι και ελπίζω η ΝΔ να καταφέρει να βρει τον δρόµο της. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσω» φέρεται να είπε. Όταν ρωτήθηκε, εξάλλου, για τον δικό του ηγετικό ρόλο στο κόμμα,ο κ. Καραµανλής φέρεται να απάντησε στους συνοµιλητές του: «Για µένα το βιβλίο αυτό έχει κλείσει».

Στο σηµείο αυτό φέρεται ότι παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ Π. Καρέλλας, λέγοντας ότι και στους εµπόρους η εφορία κλείνει τα βιβλία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται και τα ξανανοίγει. Στο σχόλιο αυτό, κατά τους ίδιους συνοµιλητές, ο κ. Καραµανλής απάντησε µε ένα «αινιγµατικό χαµόγελο». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάποια στιγµή θα µιλήσει για όλους και για όλα», αλλά δεν κρίνει ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για µια δηµόσια παρέµβασή του.

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails