Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Μετωπική» Παπανδρέου-Μέρκελ για την οικονομία

Ελληνογερμανικός πόλεμος με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη θέση της Γερμανίας απέναντι στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ιρλανδία και Πορτογαλία ξέσπασε σήμερα με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και της Α. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους-μέλους της Ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις.... αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.

Επίθεση Μέρκελ κατά Σρέντερ κι Ελλάδας

Με δριμεία κριτική στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανέβηκε η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Καρλσρούη.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Από το βήμα του συνεδρίου η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση [...] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails