Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ερχονται χαμηλότερες χρεώσεις στην κινητή



Φθηνότερες επικοινωνίες, μέχρι και 52%, θα απολαμβάνουν μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια οι Έλληνες. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις όσον αφορά στα τέλη τερματισμού των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε την Παρασκευή νέο Σχέδιο Μέτρων για την Αγορά Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα στο οποίο προτείνονται σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού σε κινητά δίκτυα μέχρι και 52% για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Τελική τιμή - στόχος για όλες τις εταιρείες προτείνεται να είναι τα 4,95 ευρωλεπτά την 1η Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Μέτρων, ως πάροχοι με σημαντική ισχύ στις σχετικές αγορές ορίζονται οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind.
Οι προτεινόμενες από την ΕΕΤΤ ρυθμιστικές υποχρεώσεις για τους ανωτέρω παρόχους κινητής τηλεφωνίας είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, η παροχή διασύνδεσης και πρόσβασης και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης Το Σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ παράλληλα, κατά το διάστημα 4/7/2008 - 4/8/2008, η ΕΕΤΤ θα διεξάγει εθνική Δημόσια Διαβούλευση.
Ανάλυση Διευκρινίζεται ότι το τέλος τερματισμού σε κινητά δίκτυα είναι η χονδρική τιμή που πληρώνει ένας πάροχος κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας σε έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας για τον τερματισμό κλήσεων στους συνδρομητές του δεύτερου. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κοινοποίηση του Σχεδίου Μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε γίνει τον Απρίλιο του 2006.
Η ΕΕΤΤ προέβη σε νέα ανάλυση της αγοράς Τερματισμού Κλήσεων σε Κινητά Δίκτυα λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθηγητή Νικήτα Αλεξανδρίδη, «η εφαρμογή των ανωτέρω αναφερόμενων μέτρων, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση των τελών τερματισμού προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, στην επίτευξη της άμεσης συμμετρίας των τιμών μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και στη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ε.Ε. των 15).
Περαιτέρω, εκτιμάται ότι θα επιφέρει τη μείωση των τιμών κλήσεων προς κινητά, προς όφελος του καταναλωτή». Την ίδια στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις ώστε να επιτύχει τη μείωση των τελών τερματισμού κατά 70%.


Της Μαρίας Μόσχου

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails