Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Μαζικές συλλήψεις αξιωματικών στην Τουρκία


Μαζικές συλλήψεις αξιωματικών στην Τουρκία

Του Ν. Γεωργιάδη

Λίγο πριν την αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας για την αναμενόμενη απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων από τον Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση της Τουρκίας με μία επιχείρηση σκούπα, συνέλαβε ανώτατους αξιωματικούς ως μέλη της παράνομης οργάνωσης ERGENEKON.
Η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για μία σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες, δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον στόχων που, κατά την ηγεσία της οργάνωσης, υπονομεύουν το τουρκικό έθνος.
Πρόκειται για ακροδεξιά οργάνωση που συγκροτήθηκε για την προστασία του τουρκισμού από τον ισλαμισμό, αλλά και τους εχθρούς του «έθνους».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην αρχηγός της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου.
Η σύλληψη των ανωτάτων αξιωματικών εισάγει την Τουρκία σε ένα θερμό καλοκαίρι με ενδεχομένως «θερμοπυρηνικές εξελίξεις».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για τα 5 σενάρια για την Τουρκία μεταξύ των οποίων τα δύο αφορούσαν στρατιωτική παρέμβαση υπό τύπου πραξικοπήματος.
Η οργάνωση ERGENEKON θεωρείται ως γνήσιο τέκνο του «Βαθέος Κράτους» της Τουρκίας και αιχμή του δόρατος των παρακρατικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" στην Άγκυρα (κεμαλικής πολιτικής γραμμής), ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών του Κεμαλισμού και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας. Ο τίτλος της ηλεκτρονικής σελίδας του CNN TURK είναι ενδεικτικός "Συλλήψεις 4 αστέρων (στρατηγών) στην Άγκυρα"

ΠΗΓΗ: Ζougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails