Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ελπιδοφόρο μπλόκο στη δράση των καρκινικών κυττάρων πέτυχαν οι επιστήμονες-Από αθάνατα έγιναν θνητά

Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους δίνει η αποκωδικοποίηση και στη συνέχεια εξουδετέρωση του λεγόμενου «ενζύμου της γήρανσης», μιας χημικής ουσίας που είναι σημαντική στην ανάπτυξη των όγκων που εμφανίζονται στον άνθρωπο.
Η ελπίδα έρχεται από το Πανεπιστήμιο Wistar της Φιλαδέλφειας των Ηνωμένων Πολιτειών και τον ελληνικής καταγωγής Δρ Εμμ.Σκορδαλάκη.
Οι επιστήμονες κατανόησαν τη δομή της τελομεράσης (του ενζύμου της γήρανσης) το οποίο όταν είναι ενεργό βοηθά στο να διατηρεί τα κύτταρα σε «αθάνατη» κατάσταση.
«Η τελομεράση είναι ένας ιδεώδης στόχος της χημειοθεραπείας επειδή είναι ενεργός σε σχεδόν όλους τους όγκους που εμφανίζονται στους ανθρώπους, αλλά ανενεργή στα περισσότερα φυσιολογικά κύτταρα», λέει ο Εμμανουήλ Σκορδαλάκης στην επιθεώρηση Νature.
«Ένα φάρμακο που απενεργοποιεί την τελομεράση είναι πιθανό να δρα εναντίον όλων των καρκίνων, με λίγες παρενέργειες» συμπληρώνει.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα φάρμακο που απενεργοποιεί το ένζυμο αυτό, ίσως μπορέσει να μπλοκάρει την ανάπτυξη όλων των κακοηθών όγκων.
«Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τα αθάνατα καρκινικά κύτταρα σε θνητά» συμπληρώνει ο καθηγητής Ρομπ Νιούμπολτ, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη σύνταξη της μελέτης.
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails