Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Θυελλώδεις αντιδράσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, φόβοι για νέα βάρη στους μισθωτούς-Αδικίες και παγίδες από τη ρύθμιση

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων για την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει από το 2009 τα τεκμήρια διαβίωσης, η κυβέρνηση εξετάζει μία πιο «μετριοπαθή» ρύθμιση, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι μισθωτοί.
Όπως διαρρέουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η ρύθμιση για τα τεκμήρια θα κινείται στο «πνεύμα» των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, όπου ουσιαστικά κατά τη συναλλαγή φορολογείται αξία μικρότερη από την πραγματική (εμπορική).
Έτσι, υποστηρίζουν ότι και τα κριτήρια για τα τεκμήρια θα είναι πιο «χαλαρά», ώστε να αποφευχθούν οι εξόφθαλμες αδικίες.
Ωστόσο, η εμπερία από την εφαρμογή των τεκμηρίων δείχνει ότι αυτοί που πληρώνουν είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» μισθωτοί, οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα για να αποφύγουν τη «δαγκάνα» της Εφορίας, δημιουργώντας εταιρείες off shore ή αγοράζοντας, για παράδειγμα, ακριβά αυτοκίνητα μέσω επαγγελματικής μίσθωσης.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2002, τελευταίο έτος κατά το οποίο ίσχυσαν τα τεκμήρια διαβίωσης προκύπτει ότι «θύμα» δεν ήταν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, αλλά κυρίως οι μισθωτοί.
Το 2002, τα νοικοκυριά που φορολογήθηκαν, όχι για τα εισοδήματα που δήλωσαν αλλά για τεκμαρτά εισοδήματα, και πλήρωσαν αυξημένο φόρο ήταν 473.007. Οι 130.760 ήταν μισθωτοί.
Αυτοί οι φορολογούμενοι, ενώ δήλωσαν συνολικό εισόδημα 739,6 εκατ. ευρώ, τελικά λόγω των τεκμηρίων φορολογήθηκαν για εισόδημα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για φορολογουμένους που είχαν στην κατοχή τους δεύτερο ΙΧ (για το πρώτο δεν ίσχυε τεκμήριο) ή εξοχική κατοικία.
Με βάση την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει τεκμήριο διαβίωσης από το πρώτο ΙΧ καθώς και για την κύρια κατοικία και την εξοχική, είναι πολύ πιθανό οι μισθωτοί που θα πιαστούν το 2009 στα τεκμήρια να είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με το 2002.
Πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails