Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ... ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ... ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ...

Γ. Το σχέδιο για το αύριο της Ολυμπιακής

Το σχέδιο της Κυβέρνησης, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. προβλέπει τη μεταβίβαση διαφόρων στοιχείων του ενεργητικού των ΟΑ και ΟΑ - Υ σε τρεις διαφορετικές εταιρίες, που είτε έχουν ήδη ιδρυθεί, ή πρόκειται να ιδρυθούν ειδικά για το σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα:
Η εταιρία Πάνθεον θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία της ΟΑ (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων χρήσης της ονομασίας «Ολυμπιακή» και του σήματος με τους έξι κύκλους, καθώς και σημαντικών χρονοθυρίδων - slots) και θα δραστηριοποιηθεί στο πτητικό έργο
Άλλη νέα εταιρία (Νέα Εταιρία Επίγεια Εξυπηρέτησης) θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης και εμπορευματικών μεταφορών της ΟΑ - Υ και θα δραστηριοποιηθεί στον εν λόγω τομέα.
Άλλη νέα εταιρία (Νέα Εταιρία Τεχνικής Βάσης) θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του κλάδου συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών της ΟΑ - Υ και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό.
Η διαδικασία απόκτησης αυτών των στοιχείων του ενεργητικού της ΟΑ (από την Πάνθεον) και της ΟΑ - Υ (από την Νέα Εταιρία Επίγειας Εξυπηρέτησης και την Νέα Εταιρία Τεχνικής Βάσης) θα εκκινήσει μετά την επιλογή του ιδιώτη επενδυτή και ταυτόχρονα με την προετοιμασία της πλήρους λειτουργίας των εταιριών.

Τα 5 στάδια του σχεδίου αποκρατικοποίησης
1) Αρχική προετοιμασία
2) Επιλογή των ιδιωτών επενδυτών
3) Από κοινού απόκτηση μετοχών, αρχικά, της μεν Πάνθεον από την ΟΑ (με ποσοστό 51%) και τον ιδιώτη επενδυτή (49%), των δε Νέων Εταιριών Επίγειας Εξυπηρέτησης και Τεχνικής Βάσης (με ποσοστό 51%) από την ΟΑ – Υ και τους ιδιώτες επενδυτές (49%) αντίστοιχα
4) Μεταβατική περίοδος προετοιμασίας πλήρους λειτουργίας των νέων εταιριών
5) Απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών από τους ιδιώτες και θέση σε εκκαθάριση της ΟΑ και της ΟΑΥ.

Ο νέος επενδυτής αναμένεται να έχει επιλεγεί μέχρι το τέλος του 2008 και η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την άνοιξη του 2009.


Δ. Τι επιτυγχάνεται με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση μετά από επίμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να πετύχει:
- Την έγκριση της Ε.Ε. που είναι κρίσιμη για τους επενδυτές και που ποτέ δεν μας είχε δοθεί σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποίησης.
- Τη συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Ολυμπιακή» και των Ολυμπιακών κύκλων.
- Την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των ΟΑ και ΟΑΥ μέσα από τις νέες εταιρίες.
- Την απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές.
- Την αδιάκοπη συνέχεια του πτητικού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης και επομένως την αδιάκοπη εξυπηρέτηση των επιβατών.
- Την λειτουργία της νέας εταιρίας με slots που θα αντιστοιχούν στο 65% των διαθεσίμων (βάσει θερινού προγράμματος 2008) επιβατοχιλιομέτρων. Η δέσμευση αυτή αφορά μόνο την πρώτη μέρα ολοκλήρωσης αποκρατικοποίησης. Από την επόμενη μέρα ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης της εταιρίας. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι στο προηγούμενο μοντέλο της Sabena, η νέα βελγική εταιρία ξεκίνησε σε μέγεθος μόλις 38% του προηγούμενου μεγέθους της, χωρίς να διατηρήσει καν το όνομά της και μάλιστα με σημαντικά προβλήματα κατά τη μετάβαση στο νέο σχήμα.

Ε. Το μέλλον των εργαζομένων της Ολυμπιακής

Το Σχέδιο Κοινωνικής Ενίσχυσης των Εργαζομένων για τους τακτικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής, δηλαδή για 4.593 άτομα λαμβάνεται μέριμνα σε βασικούς άξονες:

Ενίσχυση του συνταξιοδοτικού, με εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του νόμου 1759/88 για όσους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί πριν από την 1.1.1993.
Συνέχιση της απασχόλησης.
§ Δυνατότητα μεταφοράς στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει τη μεταφορά του σε υπηρεσίες του Δημοσίου και σε ΔΕΚΟ. Για το σκοπό αυτό έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί 14.317 θέσεις, από τις οποίες οι 3.862 ανήκουν σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΠΑ, ΔΕΚΟ Υπουργείου, φορείς). Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών ενδιαφέρεται για τη μεταφορά υπαλλήλων με πτυχίο οικονομικών ή νομικών σπουδών. Σε πολλές από αυτές τις θέσεις οι τακτικές αποδοχές είναι στην ίδια τάξη μεγέθους με τις σημερινές τακτικές αποδοχές των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, σε αντίστοιχες ειδικότητες. Ακόμα όμως κι εκεί που υφίστανται μισθολογικές διαφορές, θα υπάρχει μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.
§ Στήριξη εισοδήματος για μεταβατικό διάστημα μέχρι ένα έτος, μέχρι την εργασιακή αποκατάσταση.
§ Εφάπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης, για όλους τους εργαζόμενους, αντίστοιχο με τα χρήματα που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους την στιγμή που λύεται η σύμβαση τους.
§ Δυνατότητα πρόσληψης στις νέες εταιρίες. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα λόγω ειδικών γνώσεων και εμπειρίας να προσληφθούν εφόσον συμφωνήσουν με τους επενδυτές στις νέες εταιρίες. Ειδικά οι πιλότοι, οι τεχνικοί και οι εποχιακοί υπάλληλοι έχουν τις περισσότερες δυνατότητες. Οι πιλότοι και οι τεχνικοί εξαιτίας των ειδικών γνώσεων τους και οι εποχιακοί λόγω της εμπειρίας και των ανταγωνιστικότερων αποδοχών τους.


Το Σχέδιο Κοινωνικής Ενίσχυσης των Εργαζομένων για τους Πιλότους περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Με τους πιλότους βρισκόμαστε σε διάλογο μέσω των εκπροσώπων τους. Αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα του κλάδου και το γεγονός ότι λόγω των εξειδικευμένων γνώσεών τους είναι δύσκολη η μεταφορά τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, και γι’ αυτό προβλέπουμε:
Όλοι οι πιλότοι θα λάβουν το εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης που αναφέρθηκε παραπάνω.
Οι πιλότοι θα έχουν την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με το ασφαλιστικό τους, βάση του νόμου 1759/88 και της σχετικής νομολογίας του Αρείου Πάγου.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου, θα γίνει ειδική συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιλότων, για πρόσθετα μέτρα μετάβασης μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά.
Το Σχέδιο Κοινωνικής Ενίσχυσης των Εργαζομένων για τους εποχικούς υπαλλήλους περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1. Θα ισχύσει και για την Ολυμπιακή η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε ποσοστό 50% που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3051/2002 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2. Ειδικότερα για τους φορείς που εποπτεύονται από το ΥΜΕ, η εμπειρία των εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής θα ληφθεί υπόψη με ειδική βαρύτητα για συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
3. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την Επιχορήγηση Επιχειρήσεων με σκοπό την απασχόληση των εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει τους εργοδότες που θα προσλαμβάνουν όσους υπήρξαν εποχικοί υπάλληλοι της Ολυμπιακής κατά το 2008, με τις συνήθεις για αυτά τα προγράμματα προϋποθέσεις. Η επιδότηση θα είναι €25 ανά ημέρα εργασίας και για διάστημα μέχρι 3 χρόνια. Ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να διατηρήσει τον εργαζόμενο για 1 ακόμη έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails