Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Έξω από το Κιότο η Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στην ελληνική κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΗΕ να συνεχισθεί ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς έκρινε ανεπαρκείς τις πληροφορίες που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για το εθνικό σύστημα καταγραφής των ρύπων.
Η απόφαση αυτή, πέρα από το γεγονός ότι στιγματίζει την ασκούμενη περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, δρομολογεί και δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος της χώρας, σχολιάζουν στελέχη οργανώσεων.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δεν έμεινε ασχολίαστη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
«Η σημερινή απόφαση ντροπιάζει την Ελλάδα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι απλώς ανίκανη και αδιάφορη για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχει συνειδητή πολιτική εναντίον του περιβάλλοντος», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος, Σπύρος Κουβέλης.
Για ολιγωρία και παραλείψεις έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Παπαγιανάκης και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να κάνει τη δουλειά του, τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλας, διευθυντής της WWF Ελλάς. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία επιβάλλονται μέτρα που τη διασύρουν. Αν ο κ. Σουφλιάς διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία, θα πρέπει να παραιτηθεί», λέει ο εκπρόσωπος της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ.
Αργά χθες το βράδυ, το ΥΠΕΧΩΔΕ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η επιτροπή του ΟΗΕ απλώς ζητάει από τη χώρα μας να υποβάλει ορισμένα διευκρινιστικά στοιχεία αναφορικά με τη συμμόρφωση του εθνικού συστήματος απογραφής αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ήδη έχουν αποσταλεί και πως η απόφαση για το αν η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο, θα ληφθεί σε περίπου ένα μήνα.
πηγη:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails