Ο μεγάλος αριθμός των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φαίνεται πως θα εκτινάξει στα ύψη τις βάσεις εισαγωγής τόσο στις υψηλόβαθμες σχολές όσο και στις μεσαίες σχολές. Αυξομειώσεις αναμένονται στις χαμηλόβαθμες σχολές.
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία από την 1η έως τις 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κατανομής των βαθμών πρόσβασης των φετινών υποψηφίων είναι δύο: Πρώτον, ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων από το 2001 και, δεύτερον, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων, σε σχέση με πέρσι, με βαθμό πρόσβασης 10 και πάνω (56.813 φέτος έναντι 57.715 πέρσι).
Και αυτό γιατί παρόλο που μειώθηκε φέτος ο αριθμός των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση (28.026 φέτος έναντι 32.272 πέρσι), λόγω της μεγάλης μείωσης των υποψηφίων φέτος οι εναπομείναντες πάνω από τη βάση είναι λιγότεροι από πέρσι.
Κατά συνέπεια, οι 10.688 αριστούχοι (βαθμός πρόσβασης 18-20), 1.773 περισσότεροι από πέρσι, θα καθορίσουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής όχι μόνο των υψηλόβαθμων, αλλά και των μεσαίων (από την άποψη των βάσεων εισαγωγής) σχολών.
Αναλυτικά
1ο Επιστημονικό πεδίο: Η Νομική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ κοντά στα 19.000 μόρια θα κινηθούν η Νομική Θεσσαλονίκης μαζί με τα Παιδαγωγικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, άνοδος αναμένεται και στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που πέρυσι απαίτησαν 12.000- 17.900 μόρια.
2ο-4ο Επιστημονικό πεδίο: Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ του ΕΜΠ διεκδικούν φέτος την πρωτιά στην ομάδα των τμημάτων με την πιο υψηλή βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από τα 19.200 μόρια. Παράλληλα, πάνω από τα 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στον αστερισμό των 19.000 μορίων θα βρεθούν τα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης. Κοντά τους θα κινηθούν και το Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Βιολογίας Αθήνας κ.λπ.
Ανοδος αναμένεται και στην πλειονότητα των τμημάτων που πέρυσι κινούνταν ανάμεσα στις 14.000 έως και 17.900 μόρια. Αντίθετα πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, ίσως μειώσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.
3ο Επιστημονικό πεδίο: Η Ιατρική Αθήνας θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και σίγουρα θα αυξήσει τις ήδη πολύ υψηλές απαιτήσεις της. Όλα δείχνουν ότι τα περσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς διεκδικητές της, καθώς αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 19.400 έως και 19.600 μόρια. Παράλληλα, καμιά από τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου δεν θα μείνει στα περσινά της μόρια, αντίθετα όλες θα πάνε πιο ψηλά.
Στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, ωστόσο, ίσως υπάρξει πτώση των βάσεων, ενώ στα μεσαία τμήματα (14.000 έως 17.900 μόρια) οι αριστούχοι που δεν θα χωρέσουν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα κατέβουν πιο κάτω ανεβάζοντας σε κάποια από αυτά τις βάσεις.
5ο Επιστημονικό πεδίο: Το 5ο Πεδίο «τραβάει» υποψηφίους και από την Τεχνολογική Κατεύθυνση και από τη Θεωρητική. Ένα μέρος αριστούχων και από τις δύο κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα σπρώξει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρσι απαιτούσαν πάνω από 16.000 μόρια. Στα μεσαία τμήματα αναμένονται μικρές αυξομειώσεις με κύρια κατεύθυνση την άνοδο, ενώ πολλά από τα τμήματα που πέρυσι βρίσκονταν κάτω από τα 14.000 μόρια και ιδιαίτερα αρκετά ΤΕΙ της περιφέρειας υπάρχει ελπίδα να κινηθούν πτωτικά.
πηγη: in.gr (Newsroom ΔΟΛ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου