Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ημερομηνία-σταθμός για το Ιράκ

Έξι και πλέον χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται από τις πόλεις του Ιράκ. Η 30η Ιουνίου είναι η προθεσμία για την διακοπή των επιχειρήσεων για την επιβολή του νόμου και της τάξης. Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό στην πολύπαθη ιστορία της χώρας.
Οι Αμερικανοί από τις αρχές του χρόνου έχουν «ξηλώσει» 150 στρατιωτικά φυλάκια και βάσεις από τις πόλεις του Ιράκ. Πρόκειται για το 85% των εγκαταστάσεων τους. Τα στρατεύματα μεταφέρονται εκτός πόλεων, μακριά από τα μάτια του κόσμου όπου θα μπορούν... να παρακολουθούν διακριτικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Νουρί Καμάλ αλ-Μαλίκι χαρακτήρισε την αμερικανική απόσυρση «μεγάλη νίκη» του Ιρακινού λαού και την παρομοίασε με την επανάσταση του 1920 κατά των
Βρετανών.
Ο αλ-Μαλίκι γνωρίζει ότι οι Ιρακινοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία αδημονούν για την ημέρα που δεν θα βλέπουν αμερικανικές περιπολίες στις πόλεις τους. Όπως όμως σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η απόσυρση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει επενδύσει πολιτικά στο γεγονός ότι τα κρούσματα βίας στη χώρα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην ανασυγκρότηση των σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ. Σπανίως αποδίδει την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στον αμερικανικό παράγοντα παρά το γεγονός ότι στη χώρα του εξακολουθούν να βρίσκονται 130 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.


Το πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ιράκ είναι εάν με την απόσυρση των Αμερικανών κλιμακωθούν οι επιθέσεις. Αν η τελευταία εβδομάδα όπου 250 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις είναι ενδεικτική του τι θα επακολουθήσει, το μέλλον της κυβέρνησης και του Ιράκ είναι ζοφερό. Το ερώτημα είναι εάν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν το know-how και την βούληση να αναλάβουν τον ρόλο των Αμερικανών.
http://www.foreignpress-gr.com/

1 σχόλιο:

ΒΑΤΡΑΧΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΗΣΑΝΕ 6 ΧΡ.
Ο ΣΑΝΤΑΜ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΙΓΕ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΠΑΙΔΑ!!!

Related Posts with Thumbnails