Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αναδρομικός φόρος για γονικές παροχές, κληρονομιές

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά κατά 20%, αλλά και για τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές η τροπολογία προβλέπει υπολογισμό του φόρου με βάση νέα προοδευτική -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- κλίμακα, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και νέο αυξημένο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από σήμερα 8 Ιανουαρίου, όσοι προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή κληρονομήσουν ακίνητα θα ....πληρώσουν φόρο 1% επί της αντικειμενικής αξίας (εφόσον υπερβαίνει το αφορολόγητο των 95.000 ευρώ) και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού και ψηφιστεί ο ο σχετικός νόμος, θα γίνει εκκαθάριση του φόρου με βάση τους νέους αυξημένους συντελεστές, θα καταβληθεί δηλ. ο φόρος αναδρομικά.

«Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 ορίζεται ότι από 8/1/2010 ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και ότι η οριστική εκκαθάριση του οφειλομένου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η οποία συνεχίζει:

«Όπως έχει εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη το θέμα αυτό, αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου της φορολογικής μεταρρύθμισης. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας, αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από την ημέρα της κατάθεσης της διάταξης αυτής στη Βουλή, ο υπολογισμός του φόρου να θεωρείται προσωρινός και προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις που θα προκύψουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».

Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Mega, είπε πως ελήφθη για να μην δοθoύν χρονικά περιθώρια σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του φορολογικού (με δεδομένο το μεγάλο αριθμό γονικών παροχών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση).

Mε την πρόσθετη φορολογία στα τσιγάρα η τιμή του πακέτου των 2 ευρώ αυξάνεται κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ, ενώ για τα ποτά ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία φιάλη ουίσκι θα πωλείται 0,95 ευρώ ακριβότερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ και από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των εσόδων από νέο καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κλπ), σημειώνει το υπουργείο.

Οι αυξήσεις των φόρων σε ποτά και τσιγάρα θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1762950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails