Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Επιμηκύνονται ως και στα 40 χρόνια τα στεγαστικά δημοσίων υπαλλήλων

Σε ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωρεί η κυβέρνηση, μετά την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη , με την οποία εξουσιοδοτείται ο διοικητής του οργανισμού κ. Α. Αντωνόπουλος να προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Πρόκειται για μια κίνηση που αφορά περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες, από τους οποίους παρακρατείται η δόση από τη μισθοδοσία. Στόχος είναι... ο περιορισμός των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν αυτοί οι δανειολήπτες, μετά τις περικοπές των εισοδημάτων τους σε ποσοστό ως και 25% λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Η λύση που επιλέγεται είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων ως και τα 40 χρόνια, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δόσεις. Σημειωτέον ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά από το Ταμείο. Συνολικά τα δάνεια που έχει χορηγήσει ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να ανέλθει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των αποδοχών στις οποίες λαμβανόταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τα ΔΙΒΕΤ που καταβάλλονται στους εφοριακούς και τελωνειακούς). Μετά την περικοπή των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων), που ανέρχεται περίπου στο 20%, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο, καθώς από τον μισθό τους παίρνουν στο χέρι μόνο το 30%.

Με την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά κάθε μήνα. Για παράδειγμα: Εστω ότι νοικοκυριό έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη και επιτόκιο 5%. Η μηνιαία δόση του ανερχόταν ως και σήμερα στα επίπεδα των 1.000 ευρώ. Σήμερα, μετά την περικοπή των μέσων μηνιαίων αποδοχών του από τα 3.000 ευρώ στα 2.600 ευρώ, θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του. Το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει στα 125.000 ευρώ. Μια λύση αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου στον αρχικώς συμφωνηθέντα χρόνο εξόφλησης, δηλαδή στα 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 825 ευρώ. Αν το νοικοκυριό θέλει να μειωθεί περαιτέρω η δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια στα 25 έτη. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα υποχωρήσει στα 730 ευρώ.

www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails