Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ "Ενοχλεί και φοβίζει η ανάπτυξη της Τριφυλίας"

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι χρόνια τώρα η περιοχή της Τριφυλίας, και οι δυνατότητες ανάπτυξής της, ενοχλεί ή φοβίζει παράγοντες της περιοχής της Καλαμάτας, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Καλαφάτη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, όταν σαν κεραυνός εν αιθρία διατυπώθηκαν έτσι ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα. Ως Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους διχαστικά διλήμματα μας αποπροσανατολίζουν από το σκοπό της ανάπτυξης που έχουμε χαράξει οι φορείς του νομού, και που μόνο... μέσα από την ενότητα μπορεί να επέλθει, και ότι, επιτέλους, πρέπει τοπικιστικές λογικές και αντιλήψεις να υποχωρήσουν.
Η αντίδρασή μας μπορεί να έρχεται κάπως καθυστερημένα για τους περισσότερους, η έκπληξή μας, όμως, που μετεξελίχθηκε σε οργή, σας διαβεβαιώνω μας κατέβαλε άμεσα και έντονα. Θεωρήσαμε, λοιπόν, πιο σωστό να απαντήσουμε τώρα που πλησιάζει η εορτή του Αγίου Σαμψών (27/06), του προστάτη των ξενοδόχων, του γιατρού που επί εποχής Βυζαντίου και αυτοκράτορα Ιουστινιανού έδωσε τα υπάρχοντά του σε ξένους και φτωχούς, θεράπευσε τον ίδιο τον αυτοκράτορα από ανίατη αρρώστια και σε ερώτηση του αυτοκράτορα πώς να του ανταποδοθεί το μεγάλο καλό που του έκανε, ζήτησε να φτιαχτεί ένα νοσοκομείο για ξένους και φτωχούς (εξ ου και η ονομασία προστάτης των ξενοδόχων).
Για εμάς, κε Καλαφάτη, η ύπαρξη του νοσοκομείου στην περιοχή μας δεν αποτελεί απλά χώρο όπου φιλοξενούνται αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας, αλλά χώρος όπου αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα υγείας. Αναμφισβήτητα κρίνουμε απαραίτητη τη λειτουργία του στην περιοχή μας, ειδικά στους καιρούς ανάπτυξης που ζούμε, όχι γιατί αυτό μπορεί να το κρίνει μια πιθανή «μελέτη» που εσείς μας υποδείξατε (πόσες μελέτες πια σε αυτήν τη χώρα;), αλλά γιατί η δική μας εμπειρία - μελέτη τόσα χρόνια μας το υπαγορεύει. Ρωτήσατε τους επαγγελματίες της περιοχής μας πόσες φορές βρέθηκαν στην ανάγκη να επικοινωνήσουν με το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ώστε να παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη σε τουρίστες Έλληνες και ξένους; Γνωρίζετε ότι πολλοί Οργανισμοί στα εκδρομικά τους προγράμματα έχουν ως προϋπόθεση συμμετοχής και συνεργασίας καταλυμάτων την ύπαρξη νοσοκομείου στην περιοχή; Μας ρωτήσατε πόσες φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα από εν δυνάμει επισκέπτες που θέτουν απαραίτητη προϋπόθεση διαμονής τους την ύπαρξη νοσοκομείου; Σε όλα η απάντηση είναι προφανώς «όχι», αφού διατυπώνετε την άποψη από το δικό σας θώκο, ότι «το νοσοκομείο δεν αποτελεί φορέα ανάπτυξης της Δυτικής Μεσσηνίας»... Δεν είναι «πολυτέλεια» η υγεία, κύριε Καλαφάτη...
Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου μετά την ελευθερία του και εσείς, υποτίθεται, το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς.
Λέτε ότι «πρέπει τα νοσοκομεία που δεν παράγουν έργο, ανάλογο με τα έξοδά τους, να κλείνουν». Από πότε η υγεία του ανθρώπου μπαίνει στην πλάστιγγα; Από πότε η επιτυχής αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ανάλογη των εξόδων του ιδρύματος; Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους δηλώσεις από ανθρώπους που έδωσαν κάποτε τον όρκο του Ιπποκράτη προκαλούν!
Κύριε Καλαφάτη, δείχνετε άνθρωπος με περισσή εμπειρία και γνώστης των προβλημάτων στον τομέα υγείας (όπως και των οικονομικών!) στη χώρα μας και αναρωτιέμαι μήπως αδικείστε που δεν κατέχετε θέση στο υπουργικό συμβούλιο, τουλάχιστον...
Αλήθεια, όμως, αναφορικά με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, που θεωρείται το πρώτο του Νομού, θα δώσετε εσείς, άραγε, χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των δικών σας ελλείψεων σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό και για τα λοιπά που λαμβάνουν χώρα στο εν λόγω Νοσοκομείο, για τα οποία διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό; Μήπως θα ήταν φρονιμότερο να κοιτάξετε τα του οίκου σας και πώς μπορείτε να καλυτερεύσετε τις δικές σας συνθήκες και να αφήσετε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να διαγράψει τη δική του εκσυγχρονιστική πορεία, η οποία μάλιστα σημειώνεται σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτική πρωτοβουλία, κάτι που αφ’ εαυτού αποτελεί ισχυρότατο λόγο να μην κλείσει; Μήπως θα έπρεπε να ζητήσετε να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ή, έστω, να ισχυροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα;
Όσο για το αν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει ή όχι επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς, θα σας απαντήσω από προσωπική εμπειρία το εξής: τη δική μου μητέρα δεν την έσωσαν οι γιατροί της Καλαμάτας, οι οποίοι μάλιστα μας αντιμετώπισαν απάνθρωπα, αλλά η άμεση και έγκυρη διάγνωση, η επιστημοσύνη και η ανθρωπιά των γιατρών της Κυπαρισσίας, οι οποίοι πάσχισαν και βρήκαν εντατική μονάδα στην περιφέρεια, κατόπιν ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος, όταν στην Καλαμάτα μας διαβεβαίωναν άπραγοι για σίγουρο θάνατο. Ας προσέχουμε, όμως, τα λόγια μας... Η δική μου η περίπτωση μπορεί να ήταν μεμονωμένη. Σε καμία περίπτωση δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω το επιστημονικό προσωπικό της Καλαμάτας. Είμαι σίγουρη ότι ο νομός μας έχει λαμπρούς επιστήμονες. Αυτό που έχει ανάγκη είναι οι υποδομές και να καταπολεμηθούν φαινόμενα διαφθοράς, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και γενικά ολόκληρη την κοινωνία. Ένας ανοικτός ανιδιοτελής διάλογος μεταξύ των υπευθύνων των δύο νοσοκομείων θα προσφέρει σίγουρα περισσότερα στο νομό απ’ ό,τι οι διασπαστικές κινήσεις.
Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι να φωνάξουμε όλοι μαζί, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και να ισχυροποιηθεί η περίθαλψη στον νομό.
Περιμένουμε να αναιρέσετε τις προηγούμενες απόψεις σας και να μας δείξετε εσείς πρώτα το δρόμο για την ισχυροποίηση της περίθαλψης στην περιφέρεια.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Γεωργία Χριστοδούλου
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας

http://www.eleftherianews.gr/openpdf.php?p_id=17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails