Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πέντε τα πορίσματα της εξεταστικής για το Βατοπέδι

Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστωνίδας.
Παρά τις προσπάθειες, τα κόμματα δεν συμφώνησαν ούτε στη σύνταξη κοινού πορίσματος ούτε και στην έκδοση κοινών πορισματικών θέσεων για την έναρξη, πορεία και τεκμηρίωση του σκανδάλου.
Συγκεκριμένα τα πρόσωπα που προτείνονται για περαιτέρω έρευνα είναι γνωστά και διαμορφώνονται ως εξής:...

ΠΑΣΟΚ. Για περαιτέρω έρευνα από προανακριτική επιτροπή προτείνονται οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέκος Κοντός, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας και Κώστας Κιλτίδης. Πολιτικές ευθύνες (με χαλαρή περιγραφή) θα αποδίδονται στους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη.
ΝΔ. Πρόταση για περαιτέρω έρευνα του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου την οποία στηρίζει στη μη αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στην υιοθέτηση της άποψης της μειοψηφίας. Επίσης, στην εξάμηνη καθυστέρηση, παρά το ότι είχε από τον Οκτώβριο πρόταση για ειδικό έλεγχο. Η ΝΔ ζητεί και περαιτέρω διερεύνηση των σχέσεών του με τον επιχειρηματία Πάπιστα, που, κατά δήλωσή του, είχε συναντήσει 3-4 φορές.
Επιπλέον, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες σε όσους υπέγραψαν τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ. Για προανακριτική οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέκος Κοντός, Πέτρος Δούκας και Κώστας Κιλτίδης

ΛΑΟΣ. Για προανακριτική οι Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέκος Κοντός, Πέτρος Δούκας, Γιώργος Δρυς και Απόστολος Φωτιάδης ενώ θα επιρρίπτει ευθύνη συνολικά στο Μέγαρο Μαξίμου ως ενορχηστρωτή του σκανδάλου. Δηλαδή, ζητά την περεταίρω διερεύνηση των κ. Κώστα Καραμανλή, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γιάννη Αγγέλου.

ΚΚΕ. Εμμένει στις αρχικές του θέσεις, ότι δηλαδή το σκάνδαλο είναι διαχρονικό και αφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί την περαιτέρω έρευνά του από προανακριτική επιτροπή.

Κατάθεση Ξυνίδη και σκληρή επιστολή Κοντού εναντίον Κιλτίδη

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, κατέθεσε – κατόπιν δικού του αιτήματος – ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες κατηγορείται από τη ΝΔ πως με δική του υπογραφή το 2001, όταν συμμετείχε ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, η επιτροπή συναινούσε στο να αποχαρακτηριστούν και να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις που είχαν δεσμευτεί για το λιμένα.
Τα βασικά επιχειρήματα του κ. Ξυνίδη, ξεκινούν από το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται για εμπλοκή του στο σκάνδαλο Βατοπεδίου την στιγμή που έχει υπογράψει όλα τα δικόγραφα εναντίον της Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Πάντως, φαίνεται πως τα κόμματα, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, πείσθηκαν από τις θέσεις του κ. Ξυνίδη και τελικά δεν τον συμπεριέλαβαν στις πορισματικές τους εκθέσεις. Παράλληλα, στην επιτροπή κατέφθασε επιστολή του κ. Αλέκου Κοντού ο οποίος ρίχνει όλη την ευθύνη στον κ. Κώστα Κιλτίδη, γεγονός που οδήγησε στο να περιληφθεί το όνομα του κ. Κιλτίδη στα ονόματα που το ΠΑΣΟΚ προτείνει για προανακριτική. Ο κ. Κιλτίδης από την πλευρά του έστειλε το πρωί της Τρίτης επιστολή στην εξεταστική στην οποία ζητούσε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Κοντό, το αίτημά του όμως δεν έγινε δεκτό.

Σε κείμενο επτά θέσεων ο κ. Κοντός αναφέρει:

«Ο κ. Κιλτίδης… χειρίστηκε το θέμα χωρίς να με ενημερώσει. Προσωπικά δεν πήρα καμιά πρωτοβουλία, για το ζήτημα, δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο ΝΣΚ, δεν υπέγραψα και δε μου κοινοποιήθηκε από τον κ. Κιλτίδη η επίμαχη γνωμοδότηση».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Κοντός κατηγορεί τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή τη σχετική γνωμοδότηση όχι μόνο καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails