Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγές στις πανελλαδικές και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε τέσσερα βασικά μαθήματα και σε ορισμένα επιλογής θα προετοιμάζονται οι μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου από το μεθεπόμενο έτος για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των αλλαγών στο Λύκειο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με επόμενο στόχο την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος το 2013-2014.
'Ήδη, όμως, οι αλλαγές δρομολογούνται από φέτος. Οι υποψήφιοι των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων θα συμπληρώσουν για πρώτη φορά το... μηχανογραφικό τους τον Μάρτιο του 2011, προτού δηλαδή δώσουν πανελλήνιες και προτού μάθουν τις βαθμολογίες τους. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα κατευθυνθούν προς τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι από τον αριθμό των μορίων που θα τους ανοίξουν τις πόρτες συγκεκριμένων τμημάτων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η αξιολόγηση των μαθητών στο καινούργιο αυτό σύστημα δεν θα στηρίζεται μόνο στις εξετάσεις, αλλά θα γίνεται συνυπολογισμός των συνολικών επιδόσεων του μαθητή στο λύκειο, αλλά και ερευνητικών εργασιών στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου. Μελετάται, επίσης, η δημιουργία Φακέλου Αξιολόγησης του μαθητή που δεν θα βασίζεται μόνο στις εξετάσεις, αλλά στη συνολική του προσπάθεια.

Θα υπάρχει ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων, με στόχο την εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ενώ έμφαση θα δοθεί στον νέο θεσμό της ερευνητικής εργασίας.

Ο μαθητής θα ασκείται στη μεθοδολογία της έρευνας και στη σύνθεση εκτεταμένης εργασίας, η οποία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη δομή και έκταση, ανάλογα με την τάξη. Η εργασία είναι δυνατόν να εντάσσεται σε κάποιο από τα μαθήματα και να επιλέγεται από τον ίδιον. Ένας καθηγητής θα μπορεί να αναλαμβάνει ως σύμβουλος του μαθητή και να τον καθοδηγεί στην προσπάθεια.

Στις εξετάσεις, που θα παραμείνουν πάντως κεντρικά οργανωμένες για να προστατευθεί το αδιάβλητο, τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τη βαρύτητα των μαθημάτων, τους συντελεστές και τον αριθμό εισακτέων, ο οποίος μάλιστα θα συνδεθεί με τη χρηματοδότησή τους. Θα δημιουργηθεί Τράπεζα Θεμάτων, στην οποία θα περιλαμβάνεται πληθώρα ζητημάτων σταθμισμένης δυσκολίας.

Η εισαγωγή θα γίνεται πλέον σε σχολές ή και σε πανεπιστήμια, και όχι σε τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στα πανεπιστήμια η βασική ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι πλέον η σχολή (και όχι το τμήμα) που θα απονέμει και τα πτυχία με βάση προγράμματα σπουδών. Τα τμήματα θα υφίστανται ως διοικητικές μονάδες συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων, αλλά όχι ως στεγανές κιβωτοί για το πρόγραμμα σπουδών ενός φοιτητή. Η κατανομή των φοιτητών στα επιμέρους προγράμματα σπουδών θα γίνεται μετά το τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράμματος σπουδών σε επόμενα έτη.

πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails