Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Μνήμες του ολοκαυτώματος το Σαββατο στο μαρτυρικο χωριο Αετος στην Μεσσηνια ... 65 χρονια μετα...

Ημέρα μνήμης και τιμής χθες για τον Αετό το μαρτυρικό χωριό που πριν 65 χρόνια έζησε μια από τις πιο μαύρες μέρες της ιστορίας του. Μέρα μνήμης για το ολοκαύτωμα του χωριού από τα Γερμανικά στρατεύματα την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου του 1943 σε αντίποινα για την αντίσταση του απέναντι στα κατοχικά στρατεύματα που περνούσαν από την περιοχή.
Μέρα τιμής για τα θύματα της μέρας αυτής που είτε απανθρακώθηκαν από την πυρπόληση και τον βομβαρδισμό είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρό , αλλά και για αυτούς που διασώθηκαν και μέσα από τις στάχτες του χωριού πάνω στα καμένα απομεινάρια των σπιτιών κατάφεραν με αλληλοβοήθεια και δύναμη να ξαναφτιάξουν το χωριό τους και να σταθούν στα πόδια τους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Αετού τίμησε την μέρα αυτή στο χώρο του ηρώου που έχει φτιαχτεί στο χωριό για να θυμίζει σε όλους την ιστορία του. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων.
Στις ιστορικές αυτές μέρες του χωριού αναφέρθηκε στην συνέχεια στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου , η οποία αφού έκανε μια πρώτη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που ζούσε τότε η πατρίδα μας και το σύνθημα της αντίσταση κυριαρχούσε , αλλά και στα γεγονότα του χωριού όταν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου του 1943, χτυπήθηκαν οι Γερμανοί από του αντάρτες που ήταν στο χωριό. Όλη νύχτα στην συνέχεια κατέβηκαν άρματα από την Τρίπολη και πριν ξημερώσει ξεκίνησαν την επίθεση τους και η καταστροφή ήταν ολική.
Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής όμως είπε φάνηκε στην συνέχεια με την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους όπως και την βοήθεια από τα γειτονικά χωριά. Η μέρα αυτή είπε είναι μέρα μνήμης και πρέπει να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται και πρέπει να φωνάξουμε ποτέ πια.
Έγινε προσκλητήριο των πεσόντων από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας) , Γεώργιος Γεωργιλάς , Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης).
Και τα γειτονικά χωριά : Κωνσταντίνος Κατσιάρας , Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα , Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος , Νικόλαος Μανωλόπουλο
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από το δήμαρχο Δημήτρη Δριμή τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αντώνη Αλεβίζο, την πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου , τον βουλευτή Δημήτρη Κουσελά εκ μέρους της βουλής , τον νομάρχη Δημήτρη Δράκο, τον διοικητή του Κέντρου Διαβιβάσεων Καλαμάτας , εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, τους δήμαρχους Κυπαρισσίας Γιώργο Σαμπαζιώτη, Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο, τον Ελευθέριο Καζάτζα εκπρόσωπο των οικογενιών των θυμάτων, Κωνσταντίνο Τζαμουράνη εκ μέρους των αποδήμων Αμερικής , Γεωργία Μπενέα εκ μέρους αποδήμων Αυστραλίας , Μιχάλη Γκόνο εκ μέρους αποδήμων Καναδά, Μαρία Παναγοπούλου αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καλιπάτειρα και τον Δημήτριο Μπεκιάρη από το Σύλλογο Σιτοχωρητών «Αγία Παρασκευή»
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Ενώ στην συνέχεια ο δήμος δεξιώθηκε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση.
Πηγη:Εφημεριδα Ελευθερια Καλαματας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails