Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχίζει την πορεία του ο τυφώνας Αϊκ, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς--Πλήττει τις ακτές της Κούβας

Τις ακτές της Κούβας πλήττει ο τυφώνας Αϊκ, ο οποίος εξασθένισε λίγο, φτάνοντας την κατηγορία 3. Η περιοχή εκκενώνεται μαζικά, ενώ τουλάχιστον 61 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα από την Καραϊβική. Νέα έκκληση για βοήθεια απευθύνει η πρωθυπουργός της Αϊτής.
Ο τυφώνας Αϊκ έφτασε στις ακτές της Κούβας -συγκεκριμένα στην Πούντα Λουκρέσια- τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να πλήττει τη χώρα μέχρι την Τρίτη.
Οι άνεμοι πνέουν με 195 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ βροχές έχουν προκαλέσει πλημμύρες και ζημιές. Η Κούβα έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του τυφώνα.
Η πολιτική άμυνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο δε Κούμπα, Γκράνμα, Ολγκίν, Λας Τούνας και Καμαγκέι, διατάσσοντας και εκκενώσεις ορισμένων περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρων.
Περισσότερα από 800.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές, αναζητώντας αλλού καταφύγιο. Ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν ήταν και 15.000 τουρίστες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 61 νεκρούς στην Αϊτή, με τους 57 από αυτούς να προέρχονται από το χωριό Καμπαρέ, κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των νήσων Φλόριντα Κις, τις οποίες ενδέχεται να πλήξει μέχρι την Τρίτη ο «Αϊκ». Σύμφωνα με μετεωρολόγους δεν είναι πολύ πιθανό ο Αϊκ να πλήξει τις πυκνοκατοικημένες ακτές του Μαϊάμι και του Φορτ Λόντερντεϊλ.

πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails