Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Mέσα σε ένα μήνα η αποχώρηση των Ρώσων από τη Γεωργία

Τη συμφωνία της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από το εσωτερικό της Γεωργίας μέσα σε ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μετβέντεφ, στην επίσημη κατοικία του, το κάστρο Μέγιεντορφ, πολύ κοντά στη Μόσχα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χαβιέ Σολάνα.
Επίσης, ο κ. Σαρκοζί γνωστοποίησε ότι η Μόσχα συμφώνησε να διαλύσει όλα τα σημεία ελέγχου γύρω από το λιμάνι Πότι της Γεωργίας μέσα σε μία εβδομάδα.
«Σε μία εβδομάδα τα σημεία ελέγχου θα απομακρυνθούν. Σε ένα μήνα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι εκτός γεωργιανού εδάφους, με την εξαίρεση φυσικά της Οσετίας και της Αμπχαζίας», τόνισε ο κ. Σαρκοζί.
Αν η συμφωνία με τη Μόσχα εφαρμοστεί, τότε -εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ε.Ε.- δεν υπάρχει κανένας λόγος για μην προχωρήσουν οι συνομιλίες Ε.Ε. - Ρωσίας τον Οκτώβριο.
Προϋπόθεση η εγκατάσταση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μετβέντεφ δήλωσε έτοιμος να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ν. Οσετία, αν στην περιοχή εγκατασταθεί διεθνής ειρηνευτική δύναμη.
«Η Ρωσία -είπε- έλαβε εγγυήσεις από τις χώρες της Ε.Ε. και τη Γαλλία που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., για τη μη χρήση βίας από τη Γεωργία».
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την ανάπτυξη δύναμης Ευρωπαίων παρατηρητών, που θα αριθμεί συνολικά 200 άτομα. Όπως είπε, έως την 1η Οκτωβρίου «το αργότερο», θα αναπτυχθούν όχι λιγότεροι από 200 παρατηρητές στο γεωργιανό έδαφος. «Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν την πρώτη Οκτωβρίου, θα δούμε εάν μπορεί να αναπτυχθούν (στην περιοχή) και άλλοι παρατηρητές», συμπλήρωσε.
Aμετάκλητη η απόφαση για την αναγνώριση Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας
Tέλος, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε πως η απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας είναι αμετάκλητη: «Η απόφασή μας είναι οριστική και αμετάκλητη ... Η απόφασή μας είναι οριστική», επανέλαβε με έμφαση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νικολά Σαρκοζί.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, οι «διεθνείς συνομιλίες» για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη.
«Οι διεθνείς συνομιλίες, που προβλέπονται από το σχέδιο των έξι σημείων των Μεντβέντεφ-Σαρκοζί, της 12ης Αυγούστου, θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου του 2008 στη Γενεύη», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι το έκτο σημείο του σχεδίου -σύμφωνα με τη γαλλική του εκδοχή- προβλέπει την «έναρξη διεθνών συνομιλιών για το πως θα επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία».
πηγη:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails