Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Το περιεχόμενο των προτάσεων Χριστόφια - Ταλάτ δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Στις προτάσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα της διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρεται σε δημοσίευμα της, την Παρασκευή, η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Η διαρροή του περιεχομένου των συνομιλιών στον τουρκικό Τύπο έγινε παρά τη μυστικότητα που συμφώνησαν οι δύο πλευρές πριν από την έναρξη των απ' ευθείας διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, που αναφερόταν στη συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια-Ταλάτ την περασμένη Πέμπτη, και το οποίο αναδημοσιεύθηκε στον κυπριακό Τύπο, οι δύο πλευρές κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης.
Κατ' αρχάς, η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται από τη Milliyet να προτείνει:
1) Ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία θα διοικείται με το προεδρικό σύστημα. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα εκλέγονται από τους πολίτες της Ομόσπονδης Δημοκρατίας.
2) Η προεδρία της χώρας θα είναι εκ περιτροπής, με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο να έχει θητεία 4 ετών και τον Τουρκοκύπριο 2 ετών.
3) Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελείται από 6 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι. Όπου δεν υπάρχει ομοφωνία, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετική η ψήφος τουλάχιστον ενός μέλους από κάθε πλευρά.
4) Η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα αντιπροσωπεύεται στη Βουλή της χώρας με ποσοστό 25%.
Από την πλευρά τους, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν:
1) Το ομοσπονδιακό κράτος θα διοικείται από το Προεδρικό Συμβούλιο (4 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι) το οποίο θα εκλέγει τα μέλη του Κοινοβουλίου μέσα από λίστα.
2) Ο πρόεδρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας θα έχει θητεία 3 ετών. Η αλλαγή στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο θα γίνεται κάθε 12 μήνες.
3) Στις αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου που θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία θα πρέπει να υπάρχουν 2 μέλη της κάθε κοινότητας που θα έχουν δώσει θετική ψήφο.
4) Στη Βουλή η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία θα αντιπροσωπεύεται κατά 1/3.

πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails