Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Στις 7 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία...Μετά τη διάλυση της Βουλής

Για τις 7 Δεκεμβρίου ορίστηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία, με απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιουστσένκο, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη, καθώς απέτυχαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια, ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο. Οι δύο ήταν ισχυροί σύμμαχοι κατά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004, όταν η χώρα βγήκε από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και επέλεξε μια πιο φιλοδυτική πορεία.
Ο Γιουστσένκο αποχώρησε από τη συμμαχία με την Τιμοσένκο πριν από έναν μήνα περίπου, αφού εκείνη συνέπραξε με την αντιπολίτευση προκειμένου να περάσει σειρά νόμων, οι οποίοι έθεταν περιορισμούς στις εξουσίες του προέδρου. Επίσης, ο πρόεδρος Γιουστσένκο κατηγορεί την Τιμοσένκο ότι ξεπουλήθηκε στη Μόσχα.
Οι δύο τους αναμένεται να είναι οι κύριοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2010.
Τα γκάλοπ δείχνουν ότι το κόμμα του Γιουστσένκο πρόκειται να έχει απώλειες στις νέες εκλογές του Δεκεμβρίου, την ώρα που η Τιμοσένκο τον κατηγορεί ότι διέλυσε τη Βουλή μόνο και μόνο για να φύγει εκείνη από την πρωθυπουργία.
Επίσης, η Τιμοσένκο υποστήριξε ότι η διάλυση της Βουλής πριν από τα τέλη Νοεμβρίου είναι αντισυνταγματική και προειδοποίησε για δυναμικές κινητοποιήσεις του κόμματός της.
Από την πλευρά του ο Γιουστσένκο κατηγορεί την Τιμοσένκο ότι πρόδωσε τη χώρα, για να επωφεληθεί η ίδια, ενώ δικαιολόγησε τις πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι έτσι προστατεύεται η δημοκρατία και τα εθνικά συμφέροντα.
πηγη:n.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails