Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

«Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» η πρόταση Νίμιτς ....Σε κρίσιμη φάση η διαπραγμάτευση

Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε χθες τη νέα του πρόταση στις δύο πλευρές. Η Αθήνα αντέδρασε κατ' αρχήν θετικά, καθώς την χαρακτήρισε «πολύ καλή βάση για διαπραγμάτευση» ενώ η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θεωρεί «κάπως βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη». Η πρόταση προβλέπει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και με ισχύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Παράλληλα, θα υπάρξει σύσταση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να υιοθετηθεί η νέα ονομασία στις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τρίτες χώρες.
Σε σχέση με τα διαβατήρια προτείνεται να αναγράφεται στην εξωτερική τους όψη η νέα ονομασία, αλλά και η συνταγματική τόσο με λατινικούς όσο και με κυριλλικούς χαρακτήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τα της εθνικής ταυτότητας και ιθαγένειας.
Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών θα έχει νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails