Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Στις κάλπες οι αμερικανοί.... βγηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από εκλογικό τμήμα βαρόμετρο από το 1948

Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν την Τρίτη για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ομπάμα σαφές προβάδισμα έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζον Μακέιν.
Στις τριάντα πολιτείες όπου έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία εδώ και 15 ημέρες, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον ,στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, για να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, την Τετάρτη, στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές άνοιξαν στις 7 ώρα Ελλάδος, σε μια συμβολική κίνηση που γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.

Μια μικρή πόλη στο Β. Νιου Χαμσάϊρ άνοιξε το χορό των αποτελεσμάτων ατις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με τον Ομπάμα να κερδίζει τον Μακέϊν με ψήφους 15-6.
Μια παράδοση που ισχύει από το 1948 καθιστά την Ντίξβιλ Νοτς μονάδα μέτρησης των εκλογών.
Οι 21 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της άσκησαν το εκλογικό τους προνομιακό δικαίωμα και η καταμέτρηση επιβεβαίωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βαδίζει ακάθεκτος προς το Λ. Οίκο.
Στις εκλογές του 2004 την πλειοψηφία στη Ντίξβιλ Νοτς είχε κερδίσει ο Τζορτζ Μπους που επανεξελέγη για τη δεύτερη προεδρική του θητεία και η νίκη του Ομπάμα είναι η πρώτη των Δημοκρατικών από το 1968.
Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή θα ανοίξουν ανάμεσα στις 12:00 και 14:00 ώρα Ελλάδας. Στις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες η ψηφοφορία θα αρχίσει ανάμεσα στις 15:00 και 17:00 ώρα Ελλάδας. Η Αλάσκα θα αρχίσει να ψηφίζει στις 18:00 και η Χαβάη στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

πηγη: skai.gr - protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails