Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

20-30% κάτω ο τζίρος στη Θεσσαλονίκη την περίοδο των εορτών

Έρευνα, σε δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης , διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς 2009-2010.
Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εκτός των αποτελεσμάτων επί του συνόλου των επιχειρήσεων, υπάρχει, παράλληλα, ανάλυση αποτελεσμάτων ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές.
Επίσης, για το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει γίνει πρόβλεψη ειδικότερης ανάλυσης αποτελεσμάτων, με βάση τις κάτωθι περιοχές:
1. ΕΓΝΑΤΙΑ - ΙΩΝ.ΔΡΑΓΟΥΜΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΣΥΓΓΡΟΥ (και γύρω δρόμοι)
2. ΤΣΙΜΙΣΚΗ-ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-ΠΡΟΞ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ (και γύρω δρόμοι)
3. ΕΡΜΟΥ - ΒΑΣ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ - Γ.ΣΤΑΥΡΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ (και γύρω δρόμοι)
Μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 20% έως 30% από πέρυσι, είχαν οι... εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης , παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά την περίοδο των εορτών, λόγω της απογοητευτικής κίνησης την περίοδο πριν από αυτές.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι η περυσινή αντίστοιχη περίοδος ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την αγορά, λόγω έναρξης της οικονομικής ύφεσης, αλλά και των εκτεταμένων επεισοδίων, γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της πόλης έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία και αίσθημα αγωνίας το μέλλον του, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 80% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εορτών.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 72% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 21% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού,

α στην περιοχή του ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ μόνον το 15% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών, ενώ, σε σχετική ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:

? στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 10% των ερωτηθέντων

? στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 18%

? και στην περιοχή της Ερμού - Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 24% των ερωτηθέντων

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού,

q στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 23% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εορτών, ενώ, σε σχετική ερώτηση, ποσοστό 72% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

q στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 27% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εορτών, ενώ, σε σχετική ερώτηση, ποσοστό 70% επί των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 14 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο, ενώ το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.

Η αγορά εύλογα ανησυχεί ενόψει των υπαρκτών, αλλά και των επερχόμενων συνεπειών της οικονομικής ύφεσης και απαιτεί από την Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails