Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Η επιστολή Σαμαρά σε Παπανδρέου και πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

"Θα ήθελα δια της παρούσης μου να σας ζητήσω να υπάρξει διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο, από μηδενική βάση, πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Αν θέλετε να αλλάξετε τον ισχύοντα νόμο και επιθυμείτε αυτό να γίνει συναινετικά, είναι απαραίτητο, πριν αρχίσουμε να συζητάμε τις τεχνικές λεπτομέρειες οποιασδήποτε πρότασης, να έχει προηγηθεί μια συζήτηση για τα μείζονα πολιτικά χαρακτηριστικά ενός νέου εκλογικού νόμου.
Μια τέτοια προδιαδικαστική συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων:....

* Πρώτον, θα επιτρέψει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων εκεί που μπορεί να υπάρξει, ας πούμε στις αρχές της ευρύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας, της ανάδειξης βιώσιμων κυβερνήσεων, της καταπολέμησης του «πολιτικού χρήματος», της ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσα στα κόμματα κλπ.

* Δεύτερον, θα καταγράψει και τις πλευρές εκείνες όπου δεν θα καταστεί δυνατό να προκύψει ευρύτερη σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων.

* Τρίτον, θα επιτρέψει αργότερα να γίνει πιο σωστά η συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες ουσίας με διαφορές σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.
Το ζητούμενο όλων μας είναι να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και όχι να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αποσπασματικά ρυθμίσεις άλλων συστημάτων στην Ελλάδα.
Μα τέτοια προδιαδικαστική συζήτηση θα αποδειχθεί πολύ ουσιαστική και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως από μηδενική βάση, οδηγώντας σε ευρύτερες συναινέσεις.
Αλλιώς, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.
Γιατί δύσκολα θα συμφωνήσουμε πως θα προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα ένα εκλογικό σύστημα που παίρνουμε «δάνειο» από άλλη χώρα, με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.
Αντίθετα, θα είναι πραγματικά ευχάριστη καινοτομία, να ξεκινήσουμε συζητώντας πως θέλουμε να είναι ένα εκλογικό σύστημα φτιαγμένο στα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Και σε αυτό να κριθούν τα κόμματα για τις προτάσεις τους και η σημερινή κυβέρνηση για τη συναινετική της διάθεση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails