Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

Πρώτα έκρυψε (και συνεχίζει να κρύβει) την δημοσκόπηση στην οποία περίπου το 60% των δημάρχων όλης της χώρας εκφράζονταν θετικά για τον «Καλλικράτη»*. Και τώρα, στην ουσία καταργεί το συνέδριο, καλώντας χωρίς απόφαση διοικητικού συμβουλίου την, μικρότερη σε μέγεθος και γι’ αυτό ελεγχόμενη, γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ (συμμετέχουν 500 εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων) να πει «όχι» στον «Καλλικράτη» .
Μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά το…σόου μπροστά στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά την Δευτέρα, όπου του ζήτησε βοήθεια στον αγώνα κατά του «Καλλικράτη» , προκειμένου να «κλειδώσει» την υποψηφιότητά του για το δήμο της Αθήνας, οδηγεί σε ρήξη πλειοψηφία και μειοψηφία στην ΚΕΔΚΕ.

Να σημειωθεί ότι στην άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη το βράδυ , δηλαδή, μία ημέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή , ο κ. Κακλαμάνης είχε για μια ακόμη φορά εμφανιστεί συζητήσιμος, ιδιαίτερα όταν ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, μετά την συνδιάσκεψη της Δευτέρας ο "κύβος (της ρήξης) ερίφθη".

Αποχωρεί το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου που θα προηγηθεί της γενικής συνέλευσης, πρόκειται μέσω του επικεφαλής του δήμαρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση, να κάνει λόγο για προσχηματικές διαφωνίες και δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο, οι οποίες επιχειρείται να αποτελέσουν άλλοθι για μια προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό στόχο της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα τα στελέχη του θα καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος χωρίς προηγούμενη απόφαση διοικητικού συμβουλίου συγκάλεσε γενική συνέλευση και θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, προκειμένου να μην την νομιμοποιήσουν. Επιπλέον θα δηλώσουν ότι θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του, και θα αγωνιστούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν για την επιτυχή εφαρμογή του, γιατί «αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και αυτό επιβάλλει η σημερινή ελληνική δημοσιονομική, πολιτική και αναπτυξιακή μας πραγματικότητα. Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία του Λαού και της χώρας.»

Παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ που έκανε δεκτές το υπουργείο

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ήδη στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έκανε δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ όπως:

- Την αύξηση των δημοτικών συμβούλων από 25 σε 27

- Την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων κατά έναν

- Την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων στους δήμους των μητροπολιτικών πολεοδομικών συγκροτημάτων στο θέμα της κατασκευής σχολικών κτιρίων

- Την άσκηση της προεδρίας της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τον δήμαρχο ή οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο

- Την παροχή πλειοψηφίας (60-40) στους δήμους έναντι των περιφερειών στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ)

- Την αποδοχή πολλών προτάσεων στο χωροταξικό όπως για τους δήμους Μακεδνών στην Καστοριά, Βελβενδού στην Κοζάνη, Νεάπολη και Συκεών στην Θεσσαλονίκη, μείωση των δήμων στο νομό Ηρακλείου κλπ
www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails