Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΚΕΔΚΕ: ΕΝΤΟΝΟΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Μέσα σε κλίμα έντασης αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην γενική συνέλευση που ακολουθεί.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.
Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης ότι το ... νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Συκεών και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δανιηλίδης: Τα λες αυτά γιατί είσαι μαθημένος στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» από τα καθεστώτα που υπηρέτησες
Κυρίζογλου: Δεν είμαι εγώ, αλλά εσύ εθνικοσοσιαλιστής

Το επεισόδιο δεν σταμάτησε εδώ καθώς όταν ο κ. Κοιμήσης συνέχισε την ομιλία του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων εμφανώς εκνευρισμένος επαναλάμβανε συνεχώς «αλήτη, αλήτη». Στο τέλος πάντως ζήτησε συγγνώμη από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας, τονίζοντας ότι «δεν εννοούσε εκείνον».

Δεν νομιμοποιούμε τις διαδικασίες

Μετά την αποχώρηση το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες. Ωστόσο, η ψηφοφορία στην γενική συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπάρχει απαρτία, δηλαδή, 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr στην συνέλευση βρέθηκαν μόνο 207 μέλη εκ των οποίων 4 του ΠΑΣΟΚ και 7 από ΣΥΡΙΖΑ (έλλειπαν 3) και ΚΚΕ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έλειπαν 60 από τους συνολικά 256 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ). Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης που θέλει να πάρει οπωσδήποτε απόφαση για «όχι» στον «Καλλικράτη», να αναγκασθεί να την ξεκινήσει παράτυπα, λέγοντας ότι πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση και αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος απαρτία, θα αναβληθεί, όπως και έγινε. Πάντως, παρόντες στην γενική συνέλευση ήταν και ορισμένοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής και Ιαλυσσού Ρόδου Στέργιος Στάγκας, οι οποίοι με αυτόν τρόπο διαμαρτύρονταν και χωροταξικό.

Να σημειωθεί ότι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» διαθέτει 233 μέλη στη γ.σ., 10 ο ΣΥΡΙΖΑ και 2 το ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

«Το σχέδιο Καλλικράτης συζητείται στο κοινοβούλιο και θα είναι σε λίγες μέρες νόμος του κράτους.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια σπουδαία τομή στο πολιτικοδιοικητικό μας σύστημα και στους θεσμούς της τοπικής δημοκρατίας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, δικαιώνοντας τους πολυετείς διεκδικητικούς αγώνες όλων των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης της χώρας.

Δικαιώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας για υπηρεσίες ποιότητας στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, για περιορισμό της γραφειοκρατίας, για καθιέρωση ουσιαστικών θεσμών και διαδικασιών διαφάνειας, λειτουργικού ελέγχου και συστηματικής αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των εθνικών και των πόρων συνοχής.

Εισάγει ουσιαστικούς θεσμούς ανάπτυξης διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών αρχών, καθιερώνει πολιτική και επιχειρηματική διαμεσολάβηση σε τοπικό επίπεδο και αναπτύσσει νέες μορφές παροχής διοικητικού έργου στην εργασία, στην παραγωγή και στο σπίτι.

Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέοι Δήμοι αναδεικνύονται σε ουσιαστικά κέντρα αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Το πλήθος των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων και πόρων ενισχύουν την αρχή της εγγύτητας και κατοχυρώνουν τον αποφασιστικό χαρακτήρα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την πολιτική και τη διοικητική μας οργάνωση.

Όμως εδώ δεν φτάσαμε τυχαία.
Προηγήθηκαν σημαντικά νομοθετήματα και ιδίως οι νόμοι 1828 και 1832/89 αντίστοιχα, για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α, ο νόμος 2218/93 για την ίδρυση και λειτουργία των Ν.Α και ο νόμος 2539/97 για την συνένωση των δήμων και κοινοτήτων (πρόγραμμα Ι Καποδίστριας), όλα προγραμματικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσαν τους προπομπούς της αποκεντρωμένης εξουσίας και τα οποία πέτυχαν τους στόχους τους και ωρίμασαν τις συνθήκες για το μεγάλο βήμα.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Μόλις χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του αρχηγού του, ζήτησε την απόσυρση του Καλλικράτη, υπερασπιζόμενο προφανώς το κράτος που δεν επανίδρυσε, αλλά που όμως το ίδιο αποδιάρθρωσε κατά την πρόσφατη εξαετία, πιέζοντας και εκθέτοντας ταυτόχρονα τα αυτοδιοικητικά του στελέχη, τα οποία κινούμενα στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ εργάστηκαν πολλούς μήνες, μαζί με πολλούς αιρετούς και επιστήμονες, μέσα από συνέδρια, συνεδριάσεις και επιτροπές για τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων του θεσμικού πλαισίου του νομοθετήματος.

Αυτή η τακτική του συντηρητικού κόμματος, ήταν και παραμένει αμετανόητα αρνητική, σε κάθε προσπάθεια αποκέντρωσης και ανατροπής του πελατειακού κράτους, το ίδιο αρνητική σε όλες τις προαναφερόμενες μεταρρυθμιστικές τομές.

Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό αυτοδιοικητικό μας στόχο.

Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμία τέτοια προσπάθεια και όχι μόνο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτού, αλλά θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την επιτυχή εφαρμογή
του.

Αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και αυτό επιβάλλει η σημερινή ελληνική δημοσιονομική, πολιτική και αναπτυξιακή μας πραγματικότητα.
Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία του Λαού και της χώρας».

www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails